Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как технологиите променят образованието

"Няма технологична революция, а интерактивна еволюция", категорични са специалисти пред Bulgaria ON AIR

23.05.2016 | 19:55 Редактор: Тодор Петров
Как технологиите променят образованието

Не подкрепям тезата, че технологичната революция застрашава класическото образование. Това е интерактивна еволюция. Създаването на нашата азбука е иновация, която се е случила преди векове. Ние не сме открили нещо ново, това е еволюция. Трябва да приемаме промяната за нещо постоянно.

Това каза в предаването Денят ON AIR Християн Даскалов, основател на Open source university, коментирайки влиянието на новите технологии връху образованието. Той е на мнение, че съществуват силни социални иновации, които могат да се случват на база добрите практики по места. 

"В България има прекрасни практики и няма нужда да чакаме да покълнат навсякъде, за да ги ползваме. Ако им се даде път, те ще се утвърдят", коментира още Даскалов.

Според изпълнителния директор на фондация "Инициатива за финансова грамотност" Росица Вартоник "учебниците не трябва да се зубрят, а трябва да има адаптивност към ситуациите и умение за учене през целия живот, защото няма друг вариант за развитие".

"Има дигитална промяна в света, глобалният свят е налице. Трябва да се намери перфектното съчетание между онлайн и офлайн обучението. Да се акцентира върху това, че животът е в твоите ръце и си лично отговорен за своето развитие. Срещаме разбиране, че младите хора трябва да излязат с житейски компетентности, а не само със знания", обясни в ефира на Bulgaria ON AIR Росица Вартоник.

Християн Даскалов добави, че публичността е най-добрата форма на полученото качество в образованието. 

"Сертификатът няма такова значение или пък кой стои зад издаването му. Имаме прекрасни научни трудове, които стоят затворени някъде в универстетите", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото: