Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Имаме нужда от стабилно правителство, за да наваксаме с усвояването на европари!

Това коментира Кристалина Георгиева по време на представянето на "Плана Юнкер" в Пловдив

13.05.2016 | 21:16 Редактор: Ирина Георгиева
Имаме нужда от стабилно правителство, за да наваксаме с усвояването на европари!

България има нужда от стабилно правителство, за да навакса с усвояването на пари от Европа. Това коментира заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Кристалина Георгиева в Пловдив на среща с представители на бизнеса и правителството. По думите й в момента има едно известно забавяне, но опита на кабинета показва, че то може да бъде преодоляно.

"България добре се вписва, защото успява за кратко време да сключи три споразумения за малки и средни предприятия. Две вече работят, а третото се довършва. За нас това е много важно, тъй като знаем, че малките и средни предприятия разкриват най-много работни места. Огледах се в Пловдив и повечето предприятия тук са в тази категория", коментира Георгиева.

Общият обем на финансирането за малките и средните предприятия е 200 милиона евро, уточни тя. Според нея прави много добро впечатление бързото включване на фирми. По първото споразумение вече има 200 одобрени проекта, заяви тя.

"Те са от сферите на преработвателната промишленост, селското стопанство, търговията - едра и на дребно, тоест разнообразие на проекти, които вече са получили финансиране. Затова да имаме успех и от инфраструктурната част на плана на Юнкер, който е за големи проекти над 25 млн. евро ни трябва повече работа, за да представим такива проект, които се вписват в критериите на плана "Юнкер". Първите, които бяха представени от България бяха държавни проекти, а всъщност идеята тук е да доведе до реализация проектопредложение на частния сектор или на Общините. Имаме потенциал", добави тя,