Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Умерени темпове на икономическо развитие у нас с еврофинансиране

Анализ на икономическата ситуация направиха Красен Станчев и Радослав Пашов в "Денят ON AIR"

18.04.2016 | 20:24 Редактор: Вероника Цветанова
Умерени темпове на икономическо развитие у нас с еврофинансиране

Анализ на основните макроикономически залози в българската икономика направиха Красен Станчев и Радослав Пашов в предаването "Денят ON AIR".

По думите им стана ясно, че икономиката е доста отделена от политиката през последните години, но у нас има дълга история на трупане на дефицити.

Радослав Пашов сподели, че пазарите се движат в един умерен темп на безработица, БВП и кредитиране, както и, че не се наблюдават значителни сътресения. Той смята, че трябва да се стимулира вътрешното потребление, в което са инвестирани достатъчно средства.

"Ръст във вътрешната икономика се генерира чрез стимулиране на вътрешното потребление и с подобряване на конкорентоспособността", добави Пашов.

За да се инвестира в производителността, потребителите се обръщат за финансиране към банките или към външни пари от еврофондове.

Станчев сподели, че банките биха финансирали добрите проекти и допълни, че при изчерпване на европейския безплатен ресурс се стига до пагубни последици за икономиката.

Пашов от своя страна обърна внимание на зависимостта на българската икономика от европейските средства, чиято цел е да подпомагат, а не да бъдат основен източник на финанси.