Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Значително покачване на броя на емигрантите в България

"Трябва внимателно да гледаме към турската граница", заяви Тихомир Безлов от ЦИД пред Bulgaria ON AIR

08.04.2016 | 21:44 Редактор: Луиза Божинова
Значително покачване на броя на емигрантите в България

Днес излязоха данните на МВР за мигрантите за седмицата, които значително са нараснали. Ако преди имахме рекордно нисък брой емигранти, около 70 за седмица, тази седмица те са 300 човека.

Това съобщи в предаването Денят ON AIR Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията

"Ние не знам какви са механизмите за този голям ръст за нас, но трябва внимателно да гледаме към турската граница, защото трафикантските мрежи се опитват да намерят алтернатива там", каза той.

По думите му тази седмица е била много ключова, защото на 4 април влезе в сила споразумението за връщане на незаконно влезли емигранти в Гърция.

"Всички чакахме да видим какво ще се случи. И Гърция, и Турция спазиха договореността", посочи Безлов. "В понеделник бяха върнати около 200 човека и след това процесът спря. Очакваше се, че противниците на споразумението ще забавят решението. Ще видим какво ще се случи след 2 седмици, но така или иначе този процес започна", добави той.

Според експерта основен риск е какво ще направи Турция.

"Тя е в ситуацията на силната страна, може по всяко време да спре този процес, може да остави трафикантите на хора да прекарват бежанци и да накара ЕС да затъне още. Турският президент Реджеп Ердоган е в трудна политическа ситуация, вероятно е заинтересован да сътрудничи сега", каза още Тихомир Безлов.