Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Има известно споразумение между САЩ и Русия за ударите в Сирия

Яшар Абдулселямоглу и Оля Ал-Ахмед коментират бежанската криза и конфликта в Сирия пред Bulgaria ON AIR

07.04.2016 | 21:02 Редактор: Мария Аладжова
Има известно споразумение между САЩ и Русия за ударите в Сирия

Известно споразумение между Америка и Русия има и резултат е прекратяването на огъня в Сирия от страна на опозицията и властта от 26-ти февруари насам, заяви в предаването Денят ON AIR преподавателят в Софийския университет "Св. Климент Охридски" Яшар Абдулселямоглу. "Сирия за мене никога няма да бъде единна, тя се е разпаднала на три части въз основа на тези етнически и религиозни конфликти", посочи той. "Тези общности никога повече няма да могат в близкото бъдещете да живеят в мир заедно."

В жива връзка в предаването се включи и журналистката Оля Ал-Ахмед, която каза, че Турция е един от основните играчи, както за бежанската вълна, така и в много други аспекти, но Турция не е тази, която ще спре бежанския поток. 

"Има други фактори субективни и обективни", подчерта тя. Като обективен факт журналистката посочи спирането на конфликта в Сирия. "Ние виждаме каква роля изиграха руските военнокосмически сили и бих искала да подчертая, че с освобождението на Палмира се сложи началото на края на "Ислямска държава". След Палмира последва освобождението на още един град. Сирийската армия набира кураж, ИД определено отслабва. Друг е въпросът дали това не пробутва радикалните ислямисти в Европа и да ги интегрира в т.нар спящи клетки.

По думите й това, което може да спре бежанския конфликт е спирането на конфликта в Сирия.

По отношение на изказването на турския президент Реджеп Ердоган, че ако Европа не спази поетите ангажименти към сключеното споразумение ЕС-Турция и той няма да изпълни своите, Яшар Абдулселямоглу каза, че от самото начало е на мнение, че "това е едно взаимно самоизлъгване." 

"То си е част от проблема, който предизвиква емигрантската вълна. Аз мисля, че не е точно Турция мястото, което може да спре този поток", заяви той. 

На въпрос дали турският президент Реджеп Ердоган чувства изолация под някаква форма, Оля Ал-Ахмед заяви, че "вероятно чувства". "Турция има някаква роля в целия този конфликт." 

По думите й това, което може да спре бежанския конфликт е спирането на конфликта в Сирия. 

Оля Ал-Ахмед подчерта, че Русия и САЩ си сътрудничат все по-тясно в координацията на своите действия, а не съвместни бойни действия. 

"Това не означава, че САЩ търси партньор в лицето на Русия. Русия е достатъчно силна сама по себе си, за да търси партньор", каза тя.

Когато Турция иска да връща нелегални емигранти за Сирия първо не е ясно откъде прекарват тези емигранти къде и на кого се връщат, защото те могат да попадат в ръцете на терористични организации.