Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нено Димов: Роналд Рейгън беше лидер ... от световна класа

Той промени хода на историята, подчерта председателят на ИДП в Денят ON AIR

01.04.2016 | 21:31 Редактор: Ирина Георгиева
Уикипедия

Светът е пълен с политици. Някои са добри, а други много добри. Но това да си президент на най-мощната във всяко едно отношение държава в света изобщо не те прави силен или световен лидер. Роналд Рейгън беше лидер ... от световна класа. Той промени хода на историята. Това го правят единици за много дълъг период от време.

Това коментира председателят на Института за дясна политика /ИДП/ Нено Димов в Денят ON AIR.

"Съветският съюз вероятно щеше да се само срине след достатъчно дълъг период от време. Всъщност една такава система, каквато беше в СССР може да трае  достатъчно дълго време - например Северна и Южна Корея, Куба. Да сринеш нещо от само себе си не е толкова лесно. Без Рейгън може би все още щяхме да си говорим с другарите ...", добави Димов.

Можеше да продължи много дълго време, повтори експертът.

Студената война заради това е война, защото има две противопоставящи се сили, от която едната може да бъде парирана само чрез военната сила на другата, посочи Димов. Той припомни, че тогава в основата на надпреварата беше във въоръжаването, а не нещо друго.

"До ден днешен е факт, че икономиката на Америка е повече от 10 пъти по-голяма от тази на СССР тогава и това, че те могат да отделят по-малък процент за бюджета си и много повече като абсолютна стойност за въоръжаване. Тази линия я започна Рейгън като си постави много ясна цел: "Ще победя "Империята на злото". Толкова ясно формулирано, дотогава не я беше поставил никой американски президент", отбеляза Димов.

Рейгън поведе тази битка и я спечели за 6 години, обобщи той. По думите му Роналд Рейгън има огромни успехи и във вътрешната, и във външната политика.

В момента САЩ са единствената голяма свръхсила и естествено те да имат своите национални интереси, както и те да не се харесват от много други държави, посочи Димов. Според него това ще продължи да се задълбочава като тенденция и в края на краищата това е нормално - винаги, когато имаш свръх сила, но нямаш баланс е така. 

"При всички положения това ще е и знакът, под който ще премине първата половина на XXI век. Това са така наречените случайно възникнали империи, но тя не го осъзнава. Възможно е да го осъзнае чак след два президенти. Виждаме текущият, който е противоположен на Рейгън", посочи още той.

По време на президентските избори и на Рейгън, подобно на Тръмп му се подиграваха преди да стане държавен глава, отбеляза той. Според него обаче не може да се каже дали сегашният кандидат ще постигне същите неща, ако го изберат.

НАТО е една колективна система за сигурност, в която има много членки, но един плаща, коментира още Димов. По думите му 90% от разходите на Организацията се покриват от САЩ. Той уточни, че най-големият бюджет за охрана е на САЩ - около 10 пъти по-голям от руския, но това не е бюджетът на НАТО.

"Как се отразява на нас? Да бъдем част от тази система за сигурност е много добре за нас. При всички положения имаме нужда от нея. Може би всяка държава, която е достатъчно малка - голяма част от европейските държави - имат нужда от тази колективна система за сигурност. Нещо повече - имаме обща ценностна система. Европейският патриотизъм ... християнските ценности, които заради миграционната криза ще се задълбочат ...", отбеляза Димов.

Той смята, че Европа ще се рехристианизира вместо обратното, а капитализмът, който е основна движеща сила в икономиката.