Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ивелина Пенева: Бъдещето на икономиката е във финансовите инструменти

Директорът на Дирекция "Конкурентоспособност" разясни целите на програма "Инициатива за малките и средни предприятия" пред Bulgaria ON AIR

31.03.2016 | 21:48 Редактор: Луиза Божинова
Ивелина Пенева: Бъдещето на икономиката е във финансовите инструменти

Предприятията предпочитат безвъзмездните финансови средства, но бъдещето е във финансовите инструменти.

Това каза в предаването Денят ON AIR Ивелина Пенева, директор на Дирекция "Конкурентоспособност" към Министерство на икономиката. Тя обясни, че финансовите инструменти са възмездни средства, които ще бъдат предлагани под формата на различни продукти (кредити) предлагани от финансови посредници (банки).

Един такъв финансов инструмент е оперативна програма "Инициатива за малките и средни предприятия". Споразумението за над 100 млн. евро беше подписано днес от министъра на икономиката Божидар Лукарски. Евросредствата са предоставени за кредитиране на малки и средни предприятия в България.

"България е третата страна след Испания и Малта, която се присъединява към оперативна програма "Инициатива за малките и средни предприятия". Програмата е хоризонтална идея на Европейската комисия, която е заложена в регламента за новия програмен период  2014-2020", обясни Ивелина Пенева. "Миналата година през юни беше взето решението на национално ниво страната ни да участва в тази оперативна програма със 102 милиона евро", посочи тя.

"Хубавото в тази програма е, че тя няма национално съфинансиране, тоест 100% ресурсът е от Европейски фонд за регионално  развитие", каза Пенева. "Към тези средства допълнително се привличат ресурси от "Хоризонт 2020", както и от Европейския инвестиционен фонд и Европейска инвестиционна банка. Това е инструмент, с който се улеснява достъпът на малките и средни предприятия до кредитиране", допълни тя.

"Най-общо казано с този инструмент се увеличава гаранцията по кредитите. Таванът на загубите може да стигне до 60%, което като цяло индиректно може да рефлектира в намаляване на лихвите, таксите и обезпеченията, които банките ще изискват", посочи Ивелина Пенева.

Идеята на тази инициатива е като антикризисна мярка с цел да се увеличи кредитирането на малките и средни предприятия, които са гръбнакът на икономиката.

Всички сектори от икономиката ще бъдат допустими за финансиране, единствено има изключение по отношение селското стопанство и дейности, които са свързани с хазарт, производство на алкохол, спиртни напитки, тютюневи изделия.

 

Цялото интервю вижте във видеото: