Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Живот в клетка, живот в приют... кучешки живот

Милена Иванова от "Четири лапи" и защитничката на бездомните кучета Габриела Евтимова за общинските пари и безотговорните стопани пред Bulgaria ON AIR

17.03.2016 | 22:39 Редактор: Луиза Божинова
Живот в клетка, живот в приют... кучешки живот

Аз бях в самата клетка. Идеята беше да се покаже жестокостта, в която се отглеждат животните в тези общински приюти. Опитахме се да изобразим самото насилие към тези кучета.

Това каза Милена Иванова, директор на Фондация "Четири лапи" в предаването Денят ON AIR във връзка с провелия се протест пред общината днес за бездомните кучета. Той е под наслов 'Аз съм куче" и събра множество природозащитници. Част от стачкуващите буквално влязоха в клетки, за да пресъздадат условията в приютите. 

Основният проблем според Милена Иванова са инфекциозни болести, които при настаняване на нови животни, по-малки, които нямат имунитет, те директно могат да умрат за няколко дни.

"Като цяло на приютите за безстопанствени животни в България все още се гледа като на място, което трябва да бъде отдалечено от хората, да е едва ли не място за събиране на едни животни, които живеят там до живот", казва Габриела Евтимова, защитник на бездомните кучета и една от протестиращите днес. "Някак си не се мисли за това, че трябва да има много добра работа с доброволци и граждани, за да може да се постигне един много висок процент на осиновяване на тези животни", допълва тя.

Според Габриела Евтимова причината да има такива безстопанствени животни са именно безотговорните стопани, които непрекъснато изхвърлят нови и нови животни на улицата.

"И тези животни не са идентифицирани, няма как да определим връзката между човека и кучето, за да кажем ето този човек е виновен това животно да е изхвърлено на улицата", заяви Евтимова. "От една страна хората си мислят, че се отървават от един проблем, а не осъзнават, че създават проблем на цялото общество. Именно затова в началото на февруари влязоха едни промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които всъщност задължават всеки един собственик да постави микрочип на своето животно. В същото време се задължават ветеринарите да въвеждат този микрочип в националната база данни. Това е единственият начин да се установи връзката между изхвърленото животно на улицата и човекът, който е бил безотговорен и го е изхвърлил там."

На въпрос къде обаче изчезват парите от общината за бездомни животни, Милена Иванова отговори така:

"За миналата година бюджетът отделен за общинските приюти в община София е бил 2.5 милиона лева. За тази сума не виждаме някакви резултати или някаква промяна в тези приюти. Нямам представа къде изтичат тези пари, това се опитваме да разберем и това бяха въпросите ни днес на протеста", каза директорката на Фондация "Четири лапи".

 

Цялата дискусия вижте във видеото: