Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Как ще се отрази краят на даренията в болниците?

Доц. д-р Спас Спасков и Пламен Таушанов обсъждат новата наредба на здравното министерство в ефира на Bulgaria ON AIR

16.03.2016 | 21:57 Редактор: Луиза Божинова
Как ще се отрази краят на даренията в болниците?

Трябва ли пациентите да доплащат в болниците?

Този въпрос разискваха доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на "Пирогов" и председателят на Българска асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) Пламен Таушанов в предаването Денят ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR. Повод за дискусията е новата наредба на Министерството на здравеопазването, според която се забранява на болниците да искат дарения от пациентите.

Доц. д-р Спас Спасков смята, че е необходимо перспективно мислене, когато се взимят такъв тип решения.

"В момента задължението на болниците е някъде около 400-500 милиона, а ние правим едно допълнително ограничаване на получаване на регламентирано плащане в болницата. Не казваме, че ще ги коригираме, а казваме, че ще ги забранием, което е неясно", заяви Спасков.  

Според него загубата от този тип плащания няма да бъде голяма за болниците, но все пак ще я има.

"Ние трябва да започнем да мислим защо в болниците се взима такъв регламентиран тип плащания", посочи той.

"Такъв тип плащане има от 10 години", заяви Пламен Таушанов. "Правени са различни опити да спре, което демотивира лекарите. Проблемът, който беше е, че тези плащания трябва да бъдат регламентирани още на входа на предлагането на здравната услуга. А не да бъдат изненадани хората след 3-4 дни, преди да бъдат изписани: "Вие тука трябва да направите едно дарение или да платите един пакет от 600 лв.", допълни той. 

Във връзка с избора на екип от пациента, Пламен Таушанов е категоричен, че на пациента трябва да му бъде изяснено, че това не е задължително.

"Вие избирате от 10 гинеколози в една болница някой. Защо го избирате? Вие знаете ли колко раждания има, колко секцио, колко инцидента, нищо не знаете. "Ама така се говори, те го хвалят" - това не е обективен критерии", заяви той.

На въпрос дали пръстовият идентификатор, въведен от Здравната каса за достъп до медицинска помощ, е стъпка в правилната посока, Пламен Таушанов каза:

"Още преди 6 години предложих да се въведе чекирането с лична карта то се прие. Проблемът е, че сега тези идентификатори искат да се платят от лични лекари, специалисти, аптекари и т.н. Ако държавата решава да подобри системата, тя трябва да бъде така добра да го заплати."

"Този идентификатор няма да реши въпроса на качествената медицинска помощ, нито с преразходите", заключи Таушанов и доц. д-р Спасков се съгласи с него.

 

Цялата дискусия вижте във видеото: