Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нощувка със спален чувал - може, палатка - не

Димитър Канариев от асоциация "Българско Черноморие" говори за къмпингуването в ефира на Bulgaria ON AIR

14.03.2016 | 20:56 Редактор: Луиза Божинова
Нощувка със спален чувал - може, палатка - не

Ние представляваме обикновените черноморски граждани, тези, които се трудят и сме около 1 млн. на брой. Не мога да кажа, че представляваме всички, но имаме представители в нашата организация на всички социални групи. Нашата позиция е да следваме европейския опит. В цяла Европа, пък и в света, свободното, своеволно, диво къмпингуване е забранено, защото обществата на Запад имат една друга култура на отношение към природата.

Това каза Димитър Канариев, председател на Национална Асоциация "Българско Черноморие" в предаването Денят ON AIR по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Там не се позволява своеволното настаняване в чужда собственост, а само в регламентирани места", поясни той и добави, че асоциацията е за забраната на къмпингуването, за да може "да се опази нашата природа". По думите му всеки казва: "чистим", но по плажовете остават тонове отпадъци.

"Никой не забранява свободното придвижване на гражданите на България по плажовете, всеки един може да има достъп до тях и културно, цивилизовано да плажува. С кърпа, с чадър, после да си отнесе със себе си боклуците, така че да останат в едно чисто състояние", поясни Канариев. Той допълни, че паркирането също следва да се ограничи.

"Искаме да има ред, искаме да има опазване на природата", каза Канариев. Председателят на асоциацията направи разлика между къмпингуване и бивакуване. Дефиницията за първото е: регулирано място с течаща вода, ток, което е категоризирано, лицензирано от държавата. А бивакуването е по-натурален вид пребиваване, но и там също е необходимо да има сметоизвозване, химически тоалетни, то е една категория по-ниско.

"Нощувка със спален чувал и плажна кърпа можем да приемем, но палатката вече говорим за трайно настаняване. Кемперът също. Трябва да има места, където да има течаща вода, всички тези хора имат някакви нужди, остават някакви отпадъци", каза още председателят на Национална Асоциация "Българско Черноморие".   

На въпрос дали може да влезе в комуникация с протестиращите и да намерят общо решение, Канариев каза:

"Считам, че те са група, която не е склонна на диалог, те просто искат да получат нещо публично безплатно."

 

Целият разговор вижте във видеото: