Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Да бъдем по-толерантни, призова Милена Фучеджиева

Писателката разказва за толерантността и световният успех на песента на Азис "Хабиби" в ефира на Bulgaria ON AIR

11.03.2016 | 20:14 Редактор: Луиза Божинова
Да бъдем по-толерантни, призова Милена Фучеджиева

Щом Азис е в класация на "Ню Йорк Таймс", има много добри сигнали за оптимизъм за в бъдеще. 

Това каза писателката и драматург Милена Фучеджиева в предаването "Денят" на телевизия Bulgaria ON AIR. Поводът е класацията на престижното американско списание за бъдещето на музиката. В нея фолк изпълнителят заема двадесет и четвърто място с песента "Хабиби". 

Фучеджиева призна, че отдавна следи Азис и когато го е видяла за пръв път през 1999-та година е останала приятно впечатлена, че в България се е появил артист, освободен от задръжки.

"Той отива в много екстремни визии и поведение, но той е човек,  който е гей и е ром. Той е две неща, които не е лесно да си в България и трябваше да се бори с една постоянна неприязън, обиди от сутрин до вечер, от всякакви хора. Това е един огромен кръст. Но така или иначе, той имаше тази смелост и сила на характера да не се откаже", заяви Фучеджиева. "Аз съм автор, който е много хулен и същевременно много харесван, знам какво е. Но той успя, той е изключително талантлив човек."

На въпрос дали се подобрява етническото напрежение, Фучеджиева каза, че Азис е един много добър пример за това.

"Ако американците бяха поробили цигани, ако ги бяха докарали в Щатите, Америка щеше да е залята от ориенталска музика", каза писателката и подчерта, че поп-фолкът и съвременният поп се доближават все повече до ориентлските ритми. "Това е световна тенденция. Това е бизнес, който е печеливш", смята тя.

По думите й у нас поп-фолкът е създаден с помощта на мутрите през 90-те.

"В дискотеките в Лос Анджелис мислите ли че е различно? RNB тресящите се задници", отговори на питане дали поп-фолк културата не води към деградация на поколенията. "Който не иска да гледа тези клипове, някой принуждава ли го?"

Според Фучеджиева чалгата е мразена  от по-образованите българи, защото изпитвали страшен комплекс от "несъществуващото" турско робство.

"Не може така да се осъждат хора заради музика, това е ужасяващо", заключи авторката. "Да бъдем малко по-толерантни към всички и всичко, това е моята молба."

 

Целият разговор вижте във видеото: