Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Край на огъня в Сирия: Изпълнението на подобно споразумение е трудно

Изборите в Сирия трябва да се проведат на 13 април, коментира Мариян Карагьозов в Денят ON AIR

23.02.2016 | 22:44 Редактор: Ирина Георгиева
Край на огъня в Сирия: Изпълнението на подобно споразумение е трудно

Споразумението за спиране на огъня в Сирия ще влезе в сила на 27 февруари в полунощ местно време, се посочва в съвместно комюнике на САЩ и Русия, разпространено от Държавния департамент вчера.

Още по темата

Това съвместно комюнике идва и като резултат от приетата резолюция от Съвета за сигурност в края на миналата година, добави експертът Мариян Карагьозов в Денят ON AIR.

"Също така в навечерието на мюнхенската конференция (проведе се четвъртък и петък) държавният секретар Джон Кери и руският му колега Сергей Лавров преговаряха по сирийския въпрос. Те дадоха една обширна съвместна пресконференция, в която се начертаха основни точки, по които е постигнато съгласие в резолюцията на Съвета за сигурност. Също така се предвижда преходен период в Сирия и провеждането на избори", поясни още той.

Изборите в Сирия трябва да се проведат на 13 април, добави Карагьозов. По думите му обаче реализацията на едно такова мирно споразумение е много трудно.

Експертът е оптимист и не смята, че ще има военна интервенция в Сирия. Той коментира прогнозите за бежанската вълна през 2016г. така:

"Повечето анализатори смятат, че ще има нова голяма бежанска вълна. Аз ще си позволя да имам по-различно мнение. Откакто са започнали руските въздушни удари се получиха информации, които трябва да бъдат потвърдени, че част от вътрешноразселените лица в Сирия са започнали да се връщат по домовете си, освободени от джихадистките групировки."

"Така че, ако наблюдаваме една трайна деескалация на напрежението в Сирия, наблюдаваме провеждането на избори, ако все по-голяма част от големите градове са под правителствения контрол, защо да не наблюдаваме завръщането на бежанците към Сирия", добави той.

Карагьозов смята, че има възможност както за негативен, така и за положителен сценарий с бежанците. Чуйте в следващото видео: