Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

В. Чернева: Казусът Кьолн създава голям проблем за правителството в Берлин

Настроенията в Европа се променят, отбеляза тя

11.01.2016 | 20:24 Редактор: Ирина Георгиева
В. Чернева: Казусът Кьолн създава голям проблем за правителството в Берлин

Казусът Кьолн създава голям проблем за правителството в Берлин. Това коментира директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите й нужен е нов отговор за бежанската вълна, който да бъде променен и адаптиран към създалата се ситуация. Настроенията в Европа се променят, отбеляза Чернева.

Най-вероятно Прокуратурата в Кьолн ще излезе със заключения, кой е виновен за нападението на жени в града в навечерието на новогодишната нощ, смята Чернева. Според нея ползва има Ислямска държава и подобните терористични организации, които искат да разклатят европейските ценности.

В интервюто на руския президент Владимир Путин за германския Bild имаше нотка на злорадство, тълкува Чернева. Тя го цитира: "Европейските партньори ще бъде най-добре ако се запознаят с проблемите на Източна Украйна по-подробно. Може би те имат да се справят с твърде много вътрешни проблеми в момента."

Доколкото Путин признава влиянието на санкциите над руската икономика, той смята, че Русия може да започне производството на продукти с добавена стойност, защото в момента най-вече разчита на енергийните си доставки, добави Чернева.

Случващото се в Полша, Унгария, Чехия и до известна степен в Румъния прави очевидно разделението в Европа, смята Чернева. Според нея отслабването на влиянието на германския канцлер Ангела Меркел ще доведе до отслабване и на германското влияние.