fallback

Атанас Славов : Разделянето на ВСС на две колегии ще гарантира независима съдебна власт

27.05.2015 | 21:55 Автор: Весела Гиздева

Разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии задължително трябва да се случи, ако искаме да говорим за независима съдебна власт в България. Това каза Атанас Славов, преподавател по конституционно право, в предаването „Денят Он Ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

 

Според Славово двете колегии на ВСС трябва да вземат самостоятелно, независимо и окончателно решенията за кадровите назначения на съдии и на прокурори и следователи.

„Това е в центъра на конституционните промени, първата задължителна и неизбежна стъпка, ако искаме да говорим за съдебна реформа“, заяви Славов. Според него  - ако излязат извън сянката на главния прокурор, съдиите във ВСС ще могат независимо да формират решенията си.

 

По думите на Славов друг важен акцент в съдебната реформа е увеличаването на капацитета на инспектората към ВСС да разследва магистратите за конфликт на интереси, имуществените им декларации, действия, които нарушават и оронват престижа за съдебната власт .

 

Третият акцент е възможността на всеки съд да сезира пряко Конституционния съд, когато се нарушават права на български граждани. „Това ще укрепи независимостта  на съда и ще създаде допълнителни гаранции за правата на човека“, категоричен е Славов.

Важни промени, които не са заложени все още в проекта за конституционни промени са по отношение на прокуратурата и нейната по-голяма прозрачност.

 

Когато има обвинения на най-висше ниво в съдебната система, например към главния прокурор, на практика няма ефективен механизъм за разследване. И предстоящите промени могат да променят  това само частично, обясни Славов.

 

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback