fallback

Румяна Коларова: Прекъсната е връзката между училището и пазара на труда

22.05.2015 | 21:36 Автор: Весела Гиздева

Най- големите проблеми на българското образование са липсата на сигурност след завършване и неравенството между качеството на обучението в различните училища. Това каза съветникът на президента по образование Румяна Коларова в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Коларова обясни, че с годините пропастта между грамотните и неграмотните деца става все по- голяма. Бившият служебен просветен министър посочи тревожния факт, че в много семейства образованието не е ценност.

„Проблемите не са само при децата. Те са и в учителите и училищата. В училищата не се гледа какво се преподава и дали то е научено, а се набляга на броя ученици“- обясни Коларова.  

Съветникът на президента  каза още, че професионалните гимназии в страната са изправени пред тежка катастрофа.  Причината за това е прекъснатата връзка между училището и пазара на труда.

„Има цели региони където бизнесът се е отчаял. Ако някоя фирма иска да развива бизнес в Северозападна България и поиска 200- 300 образовани работници, то такива няма да открие“, посочи Коларова.

Румяна Коларова очаква до края на лятната парламентарна сесия депутатите да приемат новия Закон за училищното образование.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback