Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Калоян Стайков: Предложенията на бизнеса за пенсионната система са напълно обосновани

25.02.2015 | 22:03 Редактор: Весела Гиздева
Калоян Стайков: Предложенията на бизнеса за пенсионната система са напълно обосновани

Шестте предложения на работодателите за развитие на пенсионната система са напълно обосновани. Това коментира Калоян Стайков от Института за пазарна икономика в предаването Денят Он Ер с водещ Веселин Дремджиев. 

Относно предложението на бизнеса пенсионната възраст за най-масовата трета категория труд да нараства с по 6 месеца годишно, Стайков заяви: „Мярката за увеличаване на пенсионната възраст много дълго се отлага във времето, затова сега се налага вместо с един или два месеца пенсионната възраст да нарасне с шест месеца.“. 
Икономистът не е оптимист относно възможността да се постигне консенсус по пенсионната реформа. По думите му този пенсионен дебат се води от години и въпреки това не се изпълняват конкретни мерки. 

„Дефицитът на НОИ е над 4 млрд. лв. годишно. Над половината от средствата в НОИ са държавен трансфер, което означава, че тази система не може да работи такава, каквато е в момента“, заяви Стайков. 

„Времето за приказки и оценки изтече отдавна. Време е за действие. С БДЖ – време е за приватизация. С бюджета – време е за намаляване на дефицита, доста по-бързо отколкото предвижда средносрочната програма и излизането на излишък, за да може все пак да си изплатим тези дългове. Време е за намаляване на популизма като цяло. 
Трябва да се тръгне оттам как да се запушат дупките в бюджета, откъдето изтичат много пари. А когато се говори за приходи, първата стъпка е по-добра събираемост, а не по-високи данъци“,
заяви Стайков. 

Чуйте: