Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Тръмп ще бъде поредното необходимо зло, а Макрон ще изпадне в изолация?

Без САЩ страните от НАТО са неспособни да се изправят пред нарастващата заплаха от Русия, смята Милен Керемедчиев

09.07.2024 | 21:03 Редактор: Толя Стоянова

Войната в Украйна и продължаващата българска помощ ще бъдат в основата на предизборната кампания, която чука отново на вратата ни. Това каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев в предаването "Денят ON AIR".

Той отбеляза, че има две големи ниши в нашия политически живот, които са празни.  По думите му едната е, че президентът Радев все повече завзема, а другата е крайнодясната, която идва от САЩ, но в България все още не е посяла своите семена.

Керемедчиев коментира и ситуацията след изборите във Франция.

"Не за първи път политици призовават своите гласоподаватели да обединят своите различия срещу г-жа Льо Пен и нейната партия. Обединявайки се срещу Льо Пен, силите се обединиха към крайнолевите. Франция върви към политически хаос, който беше хвърлен от Макрон. Видимо е, че много трудно ще се сформира правителство и силна политика. Много трудно може да се сформира мнозинство. По-вероятно е да се сформира между крайнолевите и Лъо Пен. Макрон ще бъде изолиран в следващите политики. Той ще завърши своя мандат, но ще бъдат оспорвани неговите решения", прогнозира Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос как ще повлияят процесите във Франция на новия ЕП, той отговори, че се създава вакуум на силни лидери в Европа, който много бързо се опитва да завземе Орбан. Керемедчиев е на мнение, че чрез създаването на ПГ в ЕП "Патриоти за Европа", посещенията в Украйна, Русия, Китай и Вашингтон Орбан се опитва да покаже, че политиката му е по-притегателна за гласоподавателите в Европа, отколкото за неговите критици.

Според госта Байдън се противопоставя на всякакви идеи за неговата смяна. Ако се откаже сам, тогава може да се намери друг кандидат, но ако не се откаже, Керемедчиев е сигурен, че делегати на Байдън ще гласуват за него. Бившият зам.-външен министър смята, че ще има и втори дебат с Тръмп през септември, който ще бъде катастрофален.

"Тръмп ще бъде поредното необходимо зло. Без САЩ страните членки в НАТО са неспособни да се изправят пред нарастващата заплаха от Русия. Изборите в Щатите ще повлияят изключително силно на тенденциите в Европа", подчерта Керемедчиев.
 
По думите му на срещата на НАТО във Вашингтон ще стане ясно, че Украйна няма да получи покана за членство в алианса, но ще се потвърди помощта за страната.

Гледайте целия разговор във видеото.