Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Доц. Ташев: България не реагира на провокациите на РСМ, само Радев постига успех

"НАТО отстоява по-добре интересите от нашата държава, коментира историкът

24.06.2024 | 21:14 Редактор: Елеонора Танева

Новоизбраният премиер на РСМ Мицкоски заяви от трибуната на парламента, че докато е на поста, няма да има промени в Конституцията на страната, а "българският диктат няма да мине", докато е премиер.

"Тези думи бяха повторени за пореден път. По време на цялата предизборна кампания това беше от водещите мотиви, с които тази партия искаше да спечели. България не реагира през цялата кампания. Откакто минаха изборите в РСМ, ние видяхме много последователно как Гърция повдигаше проблемите относно това, че в кампанията беше използвано името Македония, а не Северна Македония и в резултат на това в речта си новият премиер я казваше правилно РСМ. България с Гърция съгласувано трябваше да представят  двете позиции в общ блок на европейско ниво", коментира доц. Спас Ташев от БАН в студиото на "Денят ON AIR".

той определи като "безлична" политиката на България по време на предизборната кампания в РСМ и след края ѝ.

"НАТО отстоява по-добре българския интерес от нашата държава. През последния месец бяха правени запитвания за Скопие за определени лица, които ще получат сертификат за допуск до класифицирана информация на НАТО. За много личности се получи отрицателен отговор. НАТО проучва зависими от Сърбия, те не станаха членове на сегашното правителство на РСМ", уточни доц. Спасов.

Той допълни в ефира на Bulgaria ON AIR, че има членове на правителството, които са близки да Путин. 

През предишното редовно правителство имаше лица, които са били уволнени за опит да контактуват с мен или други експерти. Освен Радев не познавам друг държавник, който с държавни глави от евроатлантическото пространство да е повдигал този въпрос и да е постигал успех", каза още историкът.

Гостът подчерта, че РСМ функционира благодарение на корупцията, а срастването на власт, политика и бизнес е толкова тясно, че без нея бизнес не може да съществува.

Гледайте целия разговор във видеото.