Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Кметът на Карлово: Искаме още 28 млн. лв. от държавата, иначе излизаме на улицата

В ненормални условия живеят повече от 12 хил. жители, алармира Емил Кабаиванов

30.05.2024 | 19:40 Редактор: Тодор Петров

Служебният кабинет ще отпусне до 10 млн. лв., с които да се финансират най-належащите дейности по преодоляването на щетите от бедствието преди две години в Карловско. Това обяви днес служебният премиер Димитър Главчев.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви пред Bulgaria ON AIR, че тук не става дума за пазарлъци за пари, а сумата е малко над 38 млн. и тя им е необходима сега.

"За да може до края на годината всички речни корита да бъдат безопасни и мостовете да бъдат изградени. Искаме тези пари, за да завършим в цялост обектите. Уточнихме се, че приемаме тази сума като първи транш от необходимите над 38 млн. лв. Втори и трети транш или само втори с цялата останала сума, трябва да дойде в рамките на лятото, най-късно в началото на есента. Ако не ги получим, ние ще бъдем отново на улицата", обясни той в "Денят ON AIR".

Кметът настоя, че в ненормални условия живеят повече от 12 хил. жители вече втора година. По думите му хората живеят в страх, тъй като има опасност изграденото да бъде разрушено при силни дъждове. А 10-те милиона ще стигнат максимум за месец и половина, отбеляза Кабаиванов.

"Търпението на хората, моето и на екипа ми се изчерпа", отсече той и уточни, че не са излезли по-рано да протестират, защото са решили да изчакат и са имали уверението, че парите ще бъдат преведени.

"Това не е държавническо поведение. Затова веднага след изборите ще предложа вариант за промени в законите за МВР, за бедствията и в наредбата, по която работи междуведомствената комисия. Трябва да има два финансови фонда - единият да финансира дейности по превенция на бедствията, а другият да бъде за ликвидиране на последиците. В комисията трябва да има експерти, които при бедствия да бъдат веднага на място, за да участват в управление на кризата и в рамките на 15 дни да има подробна оценка за пораженията", на мнение е Кабаиванов. 

Кметът на Карлово посочи още, че България е свръхцентрализирана държава с балкански манталитет на управление - "да държиш цялата власт и пари, а другите да бъдат зависими".

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа