Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Доц. Станев: Погребението на цар Фердинанд подозрително съвпада с предизборната кампания

"Българският монарх не е единственият виновен за националните катастрофи", смята историкът

29.05.2024 | 20:13 Редактор: Деси Николова

76 години след смъртта на цар Фердинанд, с траурна церемония и почести, тялото на българския владетел беше положено в царския дворец "Врана".

"Нямам представа защо точно в този момент стана връщането на костите на бившия цар Фердинанд. Някак подозрително съвпадна с предизборната кампания. Съмнявам се, че точно това е била целта. Нямам представа каква е предисторията на цялата ситуация, защото това не се организира от вчера за днес, просто казвам, че съвпадна с нея и отклонява вниманието от предизборната кампания", коментира историкът доц. Владимир Станев в студиото на предаването "Денят ON AIR".

През годините е смятано, че последното желание на българския монарх е да бъде погребан именно на българска територия.

"Трудно е да се каже със сигурност. Нека не забравяме, че той си отива на една преклонна възраст, надживял двамата си сина, едната си дъщеря, две съпруги и така нататък. Трудно е да се каже какво точно е мислил той в последните си мигове, а да не говорим, че нямаме и сигурни сведения. Все пак той умира далеч от България и кой какво е чул около смъртния му одър не е много ясно", разясни доц. Станев за Bulgaria ON AIR.

"След като напуска България през 1918 година, има голямо желание да се завръща и това е почти постоянно до 1944 година, а след това е очевидно, че не иска да се връща. Не му позволяват. Няма българско правителство, което да посрещне с радост подобно желание, а по всяка вероятност неговият син цар Борис III също няма желание да го види обратно в България", каза събеседникът.

Името на Фердинанд често е свързвано с две национални катастрофи в историята на България. По думите на историка обаче той не може да бъде единственият виновен за тях.

"Не е виновен само той. Той е участвал във вземането на решенията, но не е единственият отговорен. Има си правителства, парламент, има хора, които също участват, най-вече политици, но той се оказва най-удобната фигура да бъде обвинен, тъй като е чужденец", поясни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа