Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Общински съветник: Сумата за реорганизацията в София може да набъбне до 2 млн. лв.

"Този проект е опасен и незаконосъобразен", каза Пламен Данаилов

23.05.2024 | 21:18 Редактор: Беатрис Младжова

Промяната, свързана с реорганизацията в центъра на София, беше обсъждана тема на днешното извънредно заседание в СОС.

"По отношение на организацията на движението - би трябвало Общинският съвет и Общинската администрация да работят в синергия в полза на всички граждани. Но информацията от Общинската администрация се укрива от общинските съветници. Всички думи за прозрачност си остават само едни заклинания и празни думи. Това достигна своята еманация в думите на зам.-кмета по транспорта, който не само укрива информацията, ами директно излъга, като каза, че проектът е съгласуван със СДВР. Затова му поискахме оставката, защото как да работиш с човек, който те е излъгал", заяви общинският съветник от ИТН Пламен Данаилов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му новата организация на движението е опасна заради сблъсък между пешеходците и колоездачите.

"Направих лична среща с директора на СДВР и ми казаха, че такъв проект не е пристигнал. Този проект е опасен и незаконосъобразен. Бул. "Витоша" в момента е превърнат в нещо средно между паркинг и квартална уличка. Опасно е, защото както са организирани по новия начин спирките между пешеходците и колоездачите се получава конфликт, защото велоалеята минава през мястото, където е спирката, а това го прави и незаконосъобразно. Тези т.нар. "виенски платформи" изискват разрешение за строеж. При всички случаи трябва разрешение, а такова няма", допълни Данаилов за Bulgaria ON AIR.

Данаилов е на мнение, че проектът може да стигне и сумата от 2 млн. лв.

"Чакаме решение на втора инстанция, защото от администрацията на кмета се обжалва решението на първа инстанция. Директорът на СДВР излезе и каза, че не са съгласували такъв проект. Какво по-ясно от това? Над 1 млн. лв. дотук са похарчени за тази реорганизация. Точно колко ни е струвало - не може да се каже до момента. Тя още не е завършена, може сумата да набъбне и до 2 млн. лв., трудно е да се спекулира. Ще трябва да се търси отговорност", коментира гостът.

Казусът с достъпа до Витоша е голям проблем, категоричен е общинският съветник.

"Проблемът е огромен, защото в момента пътят и достъпът до Витоша е доста отрязан, защото нито един от водещите лифтове не работи. Симеоновският лифт беше много удобен, защото имаше огромен паркинг, където да спреш и да вземеш лифта, сега вече и той не работи, и това ни лишава от изключително много", допълни той.

Какви са намеренията ви за 9 юни?

Ще си почивам.
74%
Заминавам на почивка.
14%
Ще празнувам личен повод.
12%
Общо 828 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.