Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Каримански: Дебатът за пенсиите беше несъстоятелен, има неправилно планиране на бюджета

"Данните за икономиката ни са неточни и объркват", заяви финансистът

21.05.2024 | 21:05 Редактор: Беатрис Младжова

Народното събрание заседава извънредно. Пенсиите растат с 11%, а токът е без драматично поскъпване. 

"От най-евтината трибуна да правят предизборна кампания - беше несъстоятелен дебатът за пенсиите. Знае се, че имаме НОИ и той може да вземе решение за пенсиите. Депутатите не могат да разберат, че изпълнителната власт е нещо различно от законодателната власт и нека не взимат решения, които след това едва ли някой контролира и спазва. Едно решение, което касае Изпълнителната власт, би трябвало тя да има контрола за изпълнение", каза финансистът Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му не е необходимо да се споменава в държавния бюджет увеличението на пенсиите, ако е в сила швейцарското правило.

"Планирането на бившия финансов министър в редовния кабинет е цялото такова - несъстоятелно и неправилно. Когато има правило и то е швейцарското правило, и може да се прилага, не бива да бъде записвано нищо друго в Закона за държавния бюджет. Когато има възможност да се сметне съгласно Закона, който осигурява това правило да бъде прилагано, защо трябва да се казва в държавния бюджет с какъв процент ще се вдигат пенсиите", допълни Каримански в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че голямото разминаване на прогнозата ни с тази на ЕК ще се отрази на дефицита.

"Това отново ще прерасне в предизборна агитация и колко депутатите са загрижени за хората. Хора, с които се срещам случайно, въобще не искат да гледат телевизия по тази причина. Много по-притеснително е това, че разминаването на пролетната прогноза на Министерството на финансите с тази на Европейската комисия, която излезе само преди седмица, е много голямо. Намалихме БВП от 191,2 млрд. на 187,3 млрд. В същото време имаме намаляване на прогнозата на ЕК за БВП и за ръста на икономиката, а ние запазваме ръста с 3,2%. ЕК дава 1,9%. Това е голямо разминаване, което няма как да не се отрази на дефицита", коментира гостът.

Каримански поясни, че данните за икономиката ни са неточни и объркват.

"Ние имаме едно неправилно планиране на държавния бюджет откъм БВП с повече от 9 млрд. през ноември месец. Всички данни, които се публикуват за икономиката на България, са силно притеснителни и объркващи. Защото в един момент имаме ръст на работните възнаграждения, в същото време нямаме толкова приходи откъм данъци спрямо БВП и оттам нататък имаме едни увеличаващи се разходи, които с какво да бъдат покрити, освен със заеми", добави финансистът.

Гледайте целия разговор във видеото.