Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гечев: Никога не е имало толкова фалити на фермери, зелената сделка обърка всичко

По негови думи земеделският сектор е в лошо състояние

23.04.2024 | 19:50 Редактор: Деси Николова

Президентът издаде указ, с който освободи от длъжност министъра на земеделието Кирил Вътев и на негово място бе поставен Георги Тахов.

"Чел съм мотивите такива, каквито дойдоха от Министерския съвет, по предложението за освобождаване на Кирил Вътев. Прави впечатление, че са доста тежки, не е традиционно толкова твърди и натъртващи да са мотивите, когато освобождаваш министър, особено на една седмица", заяви бившият министър на земеделието Явор Гечев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него тези рокади в служебното правителство са вследствие на конституционните промени. 

"Когато правиш нещо за първи път и някой го прави за първи път, стават такива неща и за съжаление, най-вероятно няма и да са последните, които ще гледаме", каза Гечев за Bulgaria ON AIR.

Друг министър, който бе сменен, е и министърът на външните работи, като този пост зае самият служебен министър-председател Димитър Главчев.

"Нормално е, когато едно правителство е безпартийно и за такова се сочи, да няма ярки политически лица. Аз съм един от хората, който беше даван като довод, че съм бил в предишния кабинет, но аз нито съм бил заместник-председател на партията, нито след това съм се върнал на ръководни позиции в партията", подчерта гостът.

По негови думи земеделският сектор е в лошо състояние.

"Не само в България, но и в цяла Европа, никога не е имало толкова фалити на фермери, които излизат трайно от бранша. Зелената сделка обърка всичките неща, няколко лоши години една след друга и липсата на перспектива какво да се прави, липсата на решения. Фермерите могат да стиснат зъби, могат да нямат печалби, но не могат да са трайно на загуба. Рано или късно, човек когато няма с какво да си храни децата, зарязва нещата на село и отива в големия град да си търси късмета", отбеляза Гечев.

Гледайте целия разговор във видеото.