Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Иван Анчев: Схемата с Паскал работи от години, брутално уронен е престижът на МВР

Отношенията на Мартин Божанов - Нотариуса с ръководството на ГДБОП са много по-значими, смята той

22.04.2024 | 19:36 Редактор: Тодор Петров

Съпредседателят на Атлантическия съвет Иван Анчев заяви в предаването "Денят ON AIR", че има тежка криза в системата за правоохрана, която според него е била предизвестена. 

"Има дългогодишно политизиране и употреба на службите, което води до скандални ситуации като сегашната. Този скандал уронва брутално престижа на МВР. Схемата с Паскал работи от години. Възможно е този канал да е използван още от времето на Държавна сигурност. Скандалите в момента се получават заради предизборната кампания, целта е да се удари конкретна политическа сила. От друга гледна точка, това е възможност за прочистване на системата от конкретни служители, които не са в крак с групата от хора, която определя кадровата политика на МВР", обясни той. 

По думите на Анчев е абсолютно недопустимо ръководни фактори в МВР да контактуват с контрабандисти - "допустими са само в рамките на оперативна дейност". Не е допустимо главният секретар да получава подаръци, има лимит и начини, по които те се оповестяват, изтъкна гостът на Bulgaria ON AIR.

"Няма как да върнеш подобен часовник, защото няма как да обясниш какво прави подобен подарък при теб. Ще бъдем свидетели на дълъг процес, който ще доказва дали този часовник е истински или фалшив. От една страна има някаква зла умисъл. Ако не са знаели кой идва на гости, тогава говорим за некомпетентност. Главният секретар не трябва да води оперативна дейност, той я разпорежда и ръководи. Подобен аргумент няма как да издържи", каза още Анчев. 

Той е на мнение, че ако има покровителство, то е на корумпирани служители от системата за правоохрана и сигурност, които осигуряват чадър на незаконната дейност. Според него е необходимо обстойно обследване кой какви зависимости има и с какво имущество разполага. 

"Винаги съм бил за силна роля на ДАНС в тези контролни функции", посочи Анчев.

"Отношенията на Мартин Божанов - Нотариуса с ръководството на ГДБОП са много по-значими от това, което опитват да неглижират. Интересно е чие е предложението, но и кой го е утвърдил", завърши съпредседателят на Атлантическия съвет. 

Гледайте целия разговор във видеото.