Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Коментар: ГЕРБ и ДПС държат чадъра над юридическата система и службите

Младите хора са отчуждени от политиката, смятат проф. Стоян Денчев и д-р Любомир Канов

19.04.2024 | 19:50 Редактор: Толя Стоянова

"Държавата представлява един голям батак. Христо Иванов никога не е практикувал юридическа правоспособност, освен това да бъде министър на правосъдието, и изведнъж да предлага промяна на Конституцията. Тук са виновни и тези, които са се съгласили с него да правят тези промени, които водят до хаос в обществената система на България", коментира икономистът проф. Стоян Денчев в предаването "Денят ON AIR".

По думите на психолога д-р Любомир Канов българският народ се намира в състояние на индуцирана амнезия за събитията и целия ход на множество политически актове и грешки с престъпен характер.

"Това е, когато атакуваш едно население с непрекъснат поток от новини до степен, че в съзнанието остават само фрагменти и не може да направи правилен извод от всичко, което става. Лайтмотивът от десетилетия е за наличие на тръба от престъпни хора, свързани с нелегален бизнес, който контролира целия процес", каза психологът пред Bulgaria ON AIR

По думите му, когато човек има по-дълга памет, вижда, че има нишка на тежка престъпност, която пресича целия преход. Той отбеляза, че има хора, които са недосегаеми, амалгама между престъпния и политическия свят, а народът е дълбоко обезверен и разбира, че изборите се използват само за камуфлаж и лична изгода.

"Държавата имаше нужда от редовно правителство, но не при тези условия", подчерта проф. Денчев.

Д-р Канов уточни, че има системен проблем, включително с поправките в Конституцията, има и установен клас от хора, които са недосегаеми - юридическата система заедно със службите. Той е на мнение, че основната силова ос, която държи чадър над тях, стои между ГЕРБ и ДПС.

"Тези, които седят на първия ред в НС, са отговорни за състоянието, в което се намира нашата държава", заяви проф. Денчев.

На въпрос защо младите хора не се вълнуват от това, което се случва по върховете на държавата, д-р Канов отговори, че те са отчуждени от процеса и не се идентифицират с него. Намират го за фалшив и за игра на политика. Денчев се съгласи и добави, че младите хора нямат илюзията, че живеят в реална държава - живеят в имагинерна държава, където всеки си прави, каквото иска, без наказание и правосъдие.

Гледайте целия разговор във видеото.