Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог: Радев може да не бърза с указите, Борисов направи груба грешка

Може да има още избори тази година, предположи проф. Александър Маринов

16.04.2024 | 19:42 Редактор: Елеонора Танева

Две рокади само за ден в служебното правителство.

"Лъсна действителната природа на това служебно правителство, което говори, че не е било съставено по волята на служебния премиер. Имало е намеса и това открито го каза и Бойко Борисов. С предложението за смяна на външния министър с такъв, който не е дипломат от кариерата, това си става правителство на ГЕРБ по същество", коментира политологът проф. Александър Маринов в студиото на "Денят ON AIR". 

По думите му служебният премиер не е издържал "теста за достойнство и мъжество", а е трябвало да се опълчи на натиска за рокади или да си подаде оставката.

"Борисов направи груба грешка - когато получи сериозно преимущество след издънките на ПП-ДБ, сега си постла лошо. Това негово поведение може да издразни много хора, които иначе може би нямаше да излязат да гласуват", заяви политологът.

Пред Bulgaria ON AIR Маринов изрази мнение, че президентът Радев може и да не бърза с подписването на освобождаването на двамата министри и назначаването на нови.  

"Не могат да го задължат, няма норма, която да задължи президента, може да го забави... Защо да бърза, кой може да му упражни натиск? Защо трябва да бърза да удовлетвори прищевките на Борисов?", попита проф. Маринов.

Според него няма гаранция, че не се готвят следващи рокади в кабинета "Главчев". А отстраняването на Кирил Вътев и мотивите за това гостът определи като несериозни, тъй като проблемите в аграрния сектор са съществували и преди служебния кабинет, а за 5 дни нищо не се е променило. 

Във връзка със скандалите около МВР и Агенция "Митници" политологът заяви, че се правят твърде много комисии, от които няма смисъл.

"Парламентът прекалява до безобразие с тези комисии, нямат пряка полза, правят се за политически ефекти. Това, което е по върховете на МВР и "Митници"-те, не е от сега, но сега избива в такава драстична форма. Когато една система почне да деградира, има предел на издръжливост, доколко нещата могат да стоят под похлупак", каза още Маринов.

Политологът не изключва да има още избори през тази година, както и нови политически проекти на хоризонта. 

"Най-логично е най-популярното и уважавано политическо лице, което е президентът, да подкрепи някоя формация, както и тя него. Засега няма такива симптоми, което не означава, че няма да се появят други неща, които може да се окажат жизнеспособни", прогнозира той. 

Проф. Маринов е убеден, че ако има нова сглобка, това ще навреди на ГЕРБ и ДПС, а какво ще направят избирателите, по думите му, зависи от това колко ще им "накипи".

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Ще ги слея, има много празнични дни.
51%
Няма да ги слея, защото работата не ми позволява това.
28%
Няма значение, че ще редуваме почивни и работни дни.
21%
Общо 676 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.