Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Децата с аутизъм имат нужда от разбиране и подкрепа, зависят от държавата и обществото

Недка Стоянова, Владислава Цолова и Силвия Лулчева призоваха за повече информираност по темата

02.04.2024 | 20:10 Редактор: Толя Стоянова

Отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма.

"Моето дете посещава дневен център за деца с увреждания в Панагюрище. Там от години няма логопед, няма психолог. Към момента няма и рехабилитатор. Група родители се събрахме и решихме да подадем жалби. Резултат няма никакъв", разказа Недка Стоянова, която е майка на дете с аутизъм.

В студиото на "Денят ON AIR" тя посочи, че средства има, но не се разпределят правилно. По думите ѝ Панагюрище разполага с около 700 хил. лв., предвидени за ремонтни дейности, вместо за инвестиции в човешки ресурси. 

"Най-ценна за родителите е качествената социална грижа - да има центрове, в които детето да достигне максималния капацитет на възможностите си, за да е достоен гражданин без родителите си", каза пред Bulgaria ON AIR Владислава Цолова, която също е майка на дете с аутизъм.

Актрисата Силвия Лулчева отбеляза, че 2 април трябва да информира хората за различността, за да бъде приета тя нормално. 

"В Панагюрище училищата са добре организирани - детето има ресурсен учител и логопед. Получава адекватна подкрепа. Докато беше в основното училище получи силна подкрепа от всички учители, децата много добре я приеха. Беше в клас с всички деца и много бързо дръпна в развитието си", сподели Стоянова.

Цолова съобщи, че в момента тече процес на изграждане на център за деца с увреждания във Враца.

"Голяма част от младежите с аутистични проблеми отказват да излязат от вкъщи. Световният ден за информираност за аутизма е, за да светне лампичката на всеки от нас, че доброто е възможно и тези деца имат нужда от разбиране и подкрепа", добави Цолова.

Според Лулчева проблемът става сериозен едва когато стане личен, защото обществото предпочита да затвори очи, а държавата има достатъчно грижи. Актрисата подчерта, че е нужна емоционална интелигентност.

Гледайте целия разговор във видеото.