Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адв. Славов: Служебното правителство трябва да е деполитизирано

"След конституционните промени проблемите започнаха да се трупат", каза той

28.03.2024 | 20:05 Редактор: Вяра Димова

Проблемите се трупат след конституционните промени, които бяха прибързани и недобре обмислени. Виждаме резултатите. Целият въпрос с шорт-листата изначално е сбъркан. Дори и да не знаем кой е конкретният кандидат, е очевидно, че на управителя на БНБ не му е работа да бъде служебен министър-председател. Това заяви адвокат Петър Славов в студиото на "Денят ON AIR".

Списъкът с кандидати е изчерпателен и част от хората не са подходящи заради политическа близост до една или друга политическа партия, коментира той.

"Смисълът на служебното правителство е да е абсолютно деполитизирано и встрани от политическите партии, за да гарантира честните избори. Имаме две висящи дела в Конституционния съд. За първи път има атакуван целия законопроект за изменение на Конституцията. Имало е отделни разпоредби от Закона за изменение на Конституцията да бъдат атакувани, но целият законопроект да бъде пратен в КС не се е случвало. По доста разпоредби има да се работи", обясни Славов за Bulgaria ON AIR.

Адвокатът уточни, че трябва да се назначи служебно правителство, за да може да се продължи с процедурата по провеждане на предсрочните избори.

"Ще се намери някой, който да поеме кръста, но ще бъде компромис. Във враждата, която "Продължаваме промяната" и ДБ имаха срещу Радев, и продължават да имат, не трябваше изкупителната жертва да бъде Конституцията. Като толкова им е голям проблемът с президента - има процедура по импийчмънт. Не съсипвайте Конституцията", настоя гостът.

Според Славов на политиците не им е работа да номинират кандидат за главен прокурор: "Обещаваха с тези промени в Конституцията да спрем с варианта "ти си го избра". Трябваше да има обществено квота в прокурорския съвет, той да избере независим главен прокурор със съответния интегритет. В момента има стремеж да се прехвърли отговорността за съдебната реформа и за промените в Конституцията на някой друг. ГЕРБ категорично се разграничават. Същевременно Христо Иванов и "Продължаваме промяната - Демократична България" мълчат. Не виждам конкретни действия в продължение на съдебната реформа, визирайки новия закон за съдебната власт".

Трябва да се появи нова реална алтернатива, за да няма постоянни избори.

"На терена трябва да се появи нов политически играч, може и да са повече. Да има заявка за дългосрочно развитие", обобщи адвокатът.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.