Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог: ГЕРБ се върнаха на бял кон, но не могат да спечелят народната любов

"Няма време за нови политически формации, но се чува, че се готвят няколко проекта", заяви Калоян Методиев

28.03.2024 | 19:49 Редактор: Толя Стоянова

Все още не сме на прага на криза, зависи как ще се развият събитията в следващите 72 часа. По време на преговорите изкарват кирливи ризи и се обвиняват. Не може нито на ГЕРБ, нито на ПП-ДБ да се има доверие за това кой какво е искал и какво е предлагал. Тази ситуация, до която се докарахме, е от много надхитряне. Това коментира политологът Калоян Методиев в студиото на "Денят ON AIR".

Според него по време на последните девет месеца е нямало принципи, а овладяване на постове и взаимни обвинения. По думите му е липсвал принципен спор за политика.

"Договорките между Борисов и президента до такава степен са се задълбочили и влизат на друго партньорско ниво, отделно от политическото в парламента и правителството, че се стигна до тази ситуация да нямаме Закон за служебния кабинет. ГЕРБ го блокираха в комисията", заяви политологът пред Bulgaria ON AIR.

Методиев е категоричен, че служебното правителство трябва да организира честни избори, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов постоянно се опитва да провокира кризи в държавата. Политологът е на мнение, че от ГЕРБ са се върнали ситуационно на бял кон, но "не могат да върнат времето назад и да спечелят народната любов".

"Няма време за нови политически формации, но се чува, че се готвят няколко проекта. Около Кузман Илиев, а другият е около Пеканов. Президентът досега е правил поне три партии, които са били под крилото му", смята Методиев.

Според него на избори от БСП биха се справили по-добре и е възможно да повишат резултата си, защото "Корнелия Нинова единствена на клекна на Борисов".

По думите му общинският съветник в цяла Европа не е професия, "а в СОС искат за два дни да взимат основна заплата 5 700 лв. плюс бонуси".

Гледайте целия разговор във видеото.

Знаете ли какво ще се промени, след като следващата седмица влезе в сила въздушен и морски Шенген?

Нищо няма да се промени.
52%
Ще можем да пътуваме по въздух и море по-лесно.
29%
При сухопътен Шенген очаквам по-големи облекчения при транспорта и пътуванията.
19%
Общо 1074 гласа