Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Андрей Янкулов: Вероятно никога няма да се разплете казусът с Пепи Еврото

Можем само да се надяваме, заяви експертът от АКФ

07.03.2024 | 20:16 Редактор: Деси Николова

Специалният прокурор Талева, която разследва Сарафов, още не е виждала записите на Пепи Еврото. Става въпрос за предполагаеми компромати, които са иззети от жилища, които са използвани от бившия следовател Петьо Петров - Еврото.

"Проблем е самото обстоятелство, че такива доказателства се намират или са се намирали в някакъв момент, в разпореждане на прокурори, които са под прякото ръководство и зависимост от главния прокурор, спрямо когото са били събрани тези доказателствени материали", каза Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд в студиото на "Денят ON AIR".

Той поясни, че Софийската районна прокуратура е започнала скоростно разследване, по времето когато е тръгнало противопоставянето между бившия главен прокурор Гешев и тогавашния му наследник Сарафов. В хода на това образувано производство са събрани тези материали - флашки, хард дискове, касети и чували със заготовки на прокурорски постановления.

"Това нещо е иззето, от Софийската районна прокуратура са го изпратили на Върховния касационен съд, който администрира законните поводи, които предполагат започване на наказателно производство срещу главен прокурор и негови заместници, а в периода от време, докато се чакаше назначаването на специалния прокурор, по новоприетия механизъм, градската прокуратура, поемайки контрола върху това разследване, изисква тези доказателствени материали от ВКС и той ги дава. Това е притеснителното", подчерта Янкулов пред Bulgaria ON AIR.

Има събрани веществени доказателства и от имоти на Петьо Петров от Гърция, които са събрани с европейска заповед за разследване, изпратена от Софийската районна прокуратура.

"Можем да се надяваме, евентуално някога, ако се разплете тази история, да се разбере и съдържанието им, но аз въобще не съм оптимист, че до такова разплитане може да се стигне", отбеляза Янкулов.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.