Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Панев, ПП-ДБ: Искаме реформи в регулаторите, да влязат честни и почтени хора

"Темата за министрите е най-маловажната и трябва да се гледа най-накрая", каза депутатът

07.03.2024 | 19:26 Редактор: Искра Ангелова

През почивните дни се очаква да стартират преговорите за съставянето на нов кабинет между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, който да замени подалото на 6 март оставка правителство на акад. Николай Денков.

"Преговорите започват в събота, очаквам да е следобед, тъй като в началото на съботния ден започва Националната конференция на "Да, България", а присъствието на Христо Иванов на такива преговори е ключово. Ще настояваме за това, което и публично заявяваме - реформи в областта на регулаторите, тъй като виждаме в какво състояние е и КЗК, и службите. Там има нужда да влязат честни и почтени хора, на които бизнесът и хората имат доверие, за да няма този рекет, на който бяха подложени толкова години", каза депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че в следващите дни трябва да се договорят за механизма за избиране на службите и регулаторите.

"Механизмът трябва да бъде изключително ясен, така че да не могат шефовете да бъдат избирани с плаващи мнозинства, след това ние държим те да бъдат достатъчно отдалечени от партиите. И най-важното е да не бъдат компрометирани лица - такива, на които бизнесът или гражданите нямат никакво доверие. Темата за министрите е най-маловажната и трябва да се гледа най-накрая", допълни Панев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали е "за" смяната на някои министри, той отговори: "Публичната информация, е че министър Хинков не иска да изпълнява тези функции. Но още не мога да коментирам друго, тъй като все още не сме видели доклада на акад. Денков и Мария Габриел".

"Ако мандатът на един Министерски съвет може да продължи 2 седмици, мандатите на регулаторите са фиксирани от закона и са 6 години. Това е най-отговорната мисия на това Народно събрание. Много регулатори с изтекли мандати трябваше да бъдат сменени още миналата година, но това не се случи. Не може да го отлагаме безкрайно във времето", каза още народният представител.

По думите ма Панев гласуваната оставка в сряда е била изпълнение на ангажимент.

"От графика за консултации, който президентът Радев обяви, не виждам особена драма. Най-рано в сряда ще бъде връчен мандатът. Тоест ние имаме поне 2 седмици, ако президентът действа изключително бързо, а 2 седмици са страшно много за преговори между формации, които 5 месеца са управлявали заедно. Изявленията на г-н Борисов са политическа игра и са част от преговорите. Акад. Денков е премиер на правителство, което е с доста шарено мнозинство. Не очаквам бъдещите премиери да имат еднолична власт, каквато е имал г-н Борисов през доста години от своето управление", добави Владислав Панев.

Според него акад. Денков не е бил едноличен лидер на държавата.

"И на мен ми се е искало това правителство да свърши много повече работа, но не съм убеден, че това е реалистично. Разходите на бюджета са паднали със 700 млн. за първите 2 месеца на 2024 година, спрямо първите два месеца на 2023 г., при положение, че доста заплати и пенсии са по-високи", отбеляза депутатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще има ли ротация на кабинета или вървим към предсрочни избори?

Няма да има ротация.
7%
Ще има.
54%
Отиваме на предсрочни избори две в едно.
39%
Общо 926 гласа


4
2 rate up comment rate down comment 0
Симеон
преди 1 месец
За жалост всеки като влезе във властта и става алчен и безмозъчен. Дано са останали и такива съвестни и морални. Сигнализирай за неуместен коментар
3
1 rate up comment rate down comment 0
Деян
преди 1 месец
Честни и почтени? Ми значи не вие. Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Сутрешен виц
преди 1 месец
Точно Вие, от ППДБ, да говорите за почтеност..........Трагикомедия. " Честни и почтени", като партийните труженици от "Продължаваме продажничеството "( ПП) и " Демонократично беззаконие" ( ДБ),а? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Този господин,
преди 1 месец
може ли да ми обясни какво значи "честни и почтени хора", кои са, къде са? Сигнализирай за неуместен коментар