Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вили Лилков: Има его в политическите партии, ПП-ДБ-СС си направиха отвод

"Цяла България плаща парното на софиянци", коментира общинският съветник

22.02.2024 | 21:15 Редактор: Толя Стоянова

Потвърдиха имената на зам.-председателите на СОС и шефовете на комисии.

"От ПП-ДБ-СС си направиха отвод за председателско място в още една от комисиите и се получи така, че в сравнение с първоначалното предложение към тях да имат 6 комисии като председатели, всъщност в момента са само с 2 комисии, но това е техен избор. От 14 комисии 6 не са малко и смятам, че допуснаха грешка", коментира проф. Вили Лилков от "Синя София" в студиото на "Денят ON AIR".

Той посочи, че има его в политическите партии кой ще има повече председателски места и трябва всичко да улегне, за да може да работят ефективно.

"Бюджетът трябва да бъде разгледан колкото се може по-бързо и да бъде подобрен. Аз имам много критики, правили сме предложения. Още на 8 декември от "Синя София" дадохме на зам.-кмета по финансите и на групата на ПП-ДБ-СС нашите 109 предложения. Внесохме вече 10 доклада с искане за решения. Имаме много работа. Ако сме добронамерени и конструктивни, ще намерим решение. Около 10% от времето изхвърча във въздуха", коментира проф. Лилков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му нощният транспорт е екстра, която София не може да си позволи, тъй като линиите се ползват малко и общината е на загуба. Проф. Лилков отбеляза, че в рамката на приходите на Столична община делът на тези, които са от собствена дейност, е много малък.

"Много е лесно да получаваш пари от данъци и такси и да занемариш мениджърската дейност", добави проф. Лилков.

На въпрос има ли план за оздравяване на "Топлофикация", той отговори, че общината трябва заедно с държавата да си сподели отговорността

"Топлофикация" се ръководи от цената на парното и цената на газа. И двете цени се определят от държавата. Получава се така, че цяла България плаща парното на софиянци. Не съм далеч от идеята държавата да поеме "Топлофикация" и тя да не е общинска", заяви проф. Лилков.

Гледайте целия разговор във видеото.