Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ивайло Вълчев: Настръхнахме от промените в Конституцията за т.нар. съдебна реформа

В съдебната власт виждаме повече политика, коментира депутатът от ИТН

11.01.2024 | 20:55 Редактор: Деси Николова

Възраждане и "Има такъв народ" сезираха Конституционния съд за конституционните промени.

"Една от промените в Конституцията, която нас ни кара да настръхваме, е така наречената съдебна реформа, която всъщност слага една политическа шапка. При положение, че в съвета, който се състои от десет души, шест ще бъдат избирани от парламента - това е начин на контрол", заяви депутатът от ИТН Ивайло Вълчев в студиото на "Денят ON AIR".

По негови думи дори тези хора да бъдат общественици, каквито са предложенията на депутатите приели реформата в основния закон, те отново ще могат да бъдат манипулирани и ще се поддържа политическо влияние върху Висшия съдебен съвет. 

"В съдебната власт наистина виждаме повече политика. Стигаме до момента в социалистическата Конституция, при която Народното събрание избира или назначава главния прокурор", каза Вълчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че грешки се откриват и при промените, свързани със служебното правителство.

"Оказа се, че следващото Народно събрание, по тази Конституция, ще се смята за избрано едва когато то положи клетва, а не в момента, в който бъде избрано. Това променя принципа. Единственият акт, с който народът назначава, тези които работят за него, са изборите. Изпадаме в странната хипотеза, в която едно правителство в оставка продължава да работи, а някаква част от тези депутати ще бъдат и кандидати за следващото Народно събрание", разясни депутатът от ИТН.

Вълчев коментира и съдебното решение, с което лидерът на ИТН Слави Трифонов е спечелил дело срещу Кирил Петков заради обида.

"На фона на всичко останало, бихме могли да кажем, че е по-лека новина, но тя не е по-лека, защото в крайна сметка, има неща, които казани в публичното пространство тежат по много различен начин и когато човек говори от висотата на някакво институционално положение, а не просто някакъв човек, който си изказва мнението, той много трябва да внимава как подбира думите си и трябва да знае, че ако това, което е казал не е вярно, той ще носи отговорност", категоричен е Вълчев.

Гледайте целия разговор във видеото.