Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ивайло Калфин: Дебат липсва, българските правителства имат вина за Шенген

"Да изграждаме шенгенска граница по Дунава ще е тежко и за България, и за Румъния", смята бившият вицепремиер

07.12.2023 | 20:46 Редактор: Вяра Димова

Не се говори за политики. Човек го е страх да каже вече и думата реформа. Бюджетът е инструмент, трябва да доведе до определени неща. Дебатът липсва. България има трудности да се справи с толкова много инвестиции. Има смисъл тогава, когато има дефицит в бюджета. Този дефицит трябва да бъде за по-трудни години. Това каза бившият вицепремиер и министър на труда Ивайло Калфин в студиото на "Денят ON AIR". 

С 11-те процента увеличение на пенсиите покупателната способност няма да се увеличи, посочи Калфин. 

"Средните числа не са най-добри. Таванът се увеличава и така е редно. Не трябва да търсим изравняване на пенсиите, но тя трябва да осигурява нормален живот. Трябва да се прави разлика между пенсия и социална политика", призова гостът.

Бившият вицепремиер и министър на труда определи като правилно увеличението на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г.

"Идеята е социалните партньори да имат своята роля. В различните сектори има различни условия. Има области, в които минималната работна заплата е средна. Всичко това предполага ангажименти от социалните партньори", уточни още Калфин пред Bulgaria ON AIR.

По думите му българските правителства имат вина, че дълги години не сме влезли в Шенген.

"Непрекъснато се появява ново правителство и приема план за действие, което е противоречие, след като от години ЕК казва, че сме готови. Проблемът е от две държави членки - Нидерландия и Австрия. Проблемите са ни вътрешнополитически. Всичко в ЕС е преодолимо. Да изграждаме шенгенска граница по Дунава ще е тежко и за България, и за Румъния", завърши Калфин.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
калфа дай ми нова готина фанелка от качествен памук с надпи калфин евродепутатин, че предишната с надпис калфин президент се скъса вече. Сигнализирай за неуместен коментар