Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Румен Христов: Ще направим 40-50 млрд. лв. дълг, който ще плащат нашите деца и внуци

"Купува се спокойствие с дългове", коментира председателят на СДС

06.12.2023 | 20:30 Редактор: Толя Стоянова

"Пирогов" не е на загуба, тя е на печалба. Вътрешният одит е пряко подчинен на министъра. Няма одит на Сметна палата, няма одит на Финансовия одитен контрол на Министерството на финансите. Всичко е политика. Политиката във всеки сектор се изпълнява от хора, които споделят вижданията в изпълняващото мнозинство. Това каза председателят на СДС и зам.-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС Румен Христов в ефира на "Денят ON AIR".

Той посочи, че тази година имаме рекорден бюджет за здравеопазване от 8,2 млрд. лв.

"Между първо и второ четене ще се направят много разумни предложения от наша страна. Това, което ни притеснява най-много, е дефицитът от 3%. Ще направим 40-50 млрд. лв. дълг, който ще бъде поет от нашите деца и внуци, поколението, което идва след нас. 5 млрд. лв. лихва всяка година. Ще намерим разумни решения. Това, което е важно за държавата, ще бъде обсъдено и от двете групи. Ще държим за по-консервативен бюджет", заяви председателят на СДС.

"Виждам резерва и буфер, който финансовият министър иска да ползва - около капиталовите разходи. Купува се спокойствие с дългове", коментира Христов. 

На въпрос кога трябва да падне дерогацията, той отговори, че това трябва да се случи час по-скоро. По думите му разговорите са започнаха септември, а тогава са присъствали и представители на "Лукойл Нефтохим".

"Очевидно е, че се търси възможност да се избута решението за дерогация при момента на смяна на премиера, когато ще бъде Мария Габриел. Да може, ако нещо се случи при цената, да се случи по време на нейното управление", каза Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него можем да ползваме опита на Италия - от този момент до самата продажба да имаме представител, който да поеме оперативното ръководство на рафинерията.

"Има някакви количества в "Лукойл" и в складовете, не вярвам да има трусове", прогнозира Христов.

Гледайте целия разговор във видеото.