Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Близо ли сме до Шенген? Случващото се в държавата не остава незабелязано навън

Трябва да покажем ясни действия в борбата с нелегалната миграция, каза Велислава Петрова

03.11.2023 | 21:10 Редактор: Вяра Димова

Има ли гаранция, че ще влезем в Шенген до края на годината? 

"Решението трябва да бъде взето през декември. Австрия и Нидерландия се върнаха в изходни позиции и загърбиха напредъка, който бяхме постигнали. Не трябва да гледаме в изолация темата за Шенген. За да може България да прокарва своите политики, трябва да стои легитимно, от друга страна трябва да има последователност", каза бившият зам.-външен министър Велислава Петрова в студиото на "Денят ON AIR".

Според нея обаче последователността е доста ограничена. 

"В началото на лятото бяхме стигнали до ситуация, в която първо преодоляхме едно разделяне България - Румъния. Постигнахме някакъв вид конкретика с държавите - с Австрия и Нидерландия. От една страна Австрия с този план за действие бяха се съгласили, че ако има напредък, ще можем да получим движение в позицията им. Сега сме в изходна позиция", подчерта гостът.

Пред Bulgaria ON AIR Петрова уточни, че това, което се случва в държавата, води до недоверие и то не остава незабелязано и навън.

"Важно е да изградим вътрешно единство и работа, които да покажат, че има легитимност на управленския модел в момента и позицията, която заемаме, няма да се промени след месец. Обвързването с периода до края на годината би означавало, че има отстъпление от дадената заявка. Дава сигнал към партньорите ни навън, че това не е въпрос, който е от изключително значение", на мнение е бившият зам.-външен министър.

Петрова изтъкна още, че трябва да покажем ясни действия в борбата с нелегалната миграция. 

"Трябва да покажем, че всички средства, които са дошли и предстои да дойдат по европейска линия, ще бъдат усвоени по правилния начин. От друга страна е въпрос, за който трябва да намерим баланс между солидарност и отговорност между европейските страни. Не само влизането на мигрантите е проблем, проблем е и какво правим с мигрантите. Трябва твърдост, последователност и да покажем, че не само на думи, но и на практика можем да прилагаме това, за което говорим. Не трябва да гледаме пораженчески", заяви бившият зам.-външен министър

Гледайте целия разговор във видеото.