Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Няма риск резултатите от машините на местните избори да се манипулират?

Системата е достатъчно сигурна, каза доц. Златогор Минчев

18.10.2023 | 21:05 Редактор: Вяра Димова

Позакъснели са действията. Било е през 2021 г. По онова време разписките не са били бюлетини. Това каза експертът по киберсигурност доц. Златогор Минчев в студиото на "Денят ON AIR" по повод поредното заседание относно машинното гласуване и изслушването на влогъра Станислав Цанов.

По думите му всяка машина може да бъде манипулирана.

"По отношение на резултатите няма риск, защото се отчитат на база на разписките, които по новото действащо законодателство са бюлетини. Има видеонаблюдение в процеса на преброяване, има контролен протокол. Софтуерът, който в момента се използва, е на база софтуера, закупен през 2021 г. Надграден е, в момента тече и неговото обследване от Министерството на електронното управление. Видяното до момента дава надежди, че системата е достатъчно сигурна резултатите да не бъдат видоизменени", категоричен е гостът.

Доц. Минчев подчерта пред Bulgaria ON AIR, че българското машинно гласуване е претърпяло еволюция по отношение на процеса на организация.

"Цялостната верига е надеждна. Трябва да сме наясно, че има спекулация около изборите. Не искаме да въведем електронното гласуване, за да не се промени профилът на гласоподавателите, няма технологично ограничение. Нашите машини са достатъчно сигурни, за да нямаме притеснения по отношение на грешки в машината", каза той.

Всички опити за одит на разминавания не са показали такива, които се държат на машините, посочи експертът по киберсигурност.

"Запознат съм с машините за гласуване. С изключение на периферията, свързана с картите и принтерите, проблеми с компютърната част не могат да възникнат. Не са износени", смята доц. Минчев

Гледайте целия разговор във видеото.