Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Писателят Калин Терзийски откровено за новия си роман "Слава"

В книгата авторът издига на пиедестал велики имена

15.09.2023 | 21:05 Редактор: Вяра Димова

Писателят Калин Терзийски издаде нов роман, озаглавен "Слава". Премиерата на книгата беше на 1 септември в Созопол.

"Човек трябва да разсъждава върху този феномен. Когато цял живот този феномен, човешки, социален, психологически, го е съпътствал, и в същото време го е измъчвал, няма как да не се захване и да не навлезе с мисълта си в него. Един от поводите за написването беше една млада актриса. Когато се опитвах да я впечатля, много силно и ѝ разказвах за приятелството си с Рангел Вълчанов, тя каза: "С кого?". Стана ми тъжно и страшно", каза Терзийски в студиото на "Денят ON AIR".

Писателят сподели, че именно това от една страна го е накарало разсъждава, пишейки за славата, от друга - отново да издигне на пиедестал велики имена.

"Книгата е написана с доста наивен патос. Тя е от книгите, които написах най-бързо, за около три месеца. Някой би казал, че това не е роман. Аз го определям като роман, защото така ще е по-лесно на хората да го приемат. Иначе бих го нарекъл философска автобиография", разкри Терзийски пред Bulgaria ON AIR.

Романът е преплетен с анекдоти, с истории за най-прославените хора, преминали "или като метеори, или като пътнически влакове" в живота на автора.

"На пръв поглед те изглеждат злободневно, дори демитологизиращо, в същото време с почти момчешки паток", коментира още писателят.

Гледайте целия разговор във видеото.