Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Трайчо Трайков: До дни плочата на Паметника на Съветската армия може да бъде свалена

Това ще стане принудително, уточни кметът на район "Средец"

13.09.2023 | 21:05 Редактор: Елеонора Танева

До дни може да бъде премахната незаконно поставената плоча на Паметника на Съветската армия в София. Това съобщи кметът на район "Средец" Трайчо Трайков в студиото на "Денят ON AIR".

"Заповедта за премахване на плочата не се изпълни в срока за доброволно изпълниние от областната управа, сега сме във времето да се махне принудително. Главният архитект на Столичната община трябва да възложи това да стане - ще поиска оферта и ще го възложи на общинското дружество "Софинвест". Мен, ако ме питате, е въпрос на дни, може да стане и утре, и вдругиден", убеден е Трайчо Трайков.

Той уточни пред Bulgaria ON AIR, че са санкционирани хората, които са позволили премахването на плочата с надписа без строителни книжа и разрешение.

"Аз не мога да го сваля паметника, мога по всякакъв начин да съдействам да не се губи тренд - и с оградата и със скелето и с премахването на плочата. Това, което съм чул като ангажимент, се спазват действията", добави Трайков.

По думите му по отношение на София има голям потенциал за подобрение.

"Питат ме, ако стане децентрализацията на бюджета, не означава ли, че средствата ще отидат от центъра към периферията на София. Не, не означава това. Означава, че ще има пари и за централната част, и за периферията. По отношение на замърсяването на въздуха - източниците са транспорт, отопление и индустрия и външни. 1/4 от общото замърсяване идва от Перник", каза Трайков.

Той коментира също заявката на кандидата за кмет Васил Терзиев "Мария Луиза" да стане пешеходна зона: "Когато се прави нещо, от което ще имат полза повече граждани на София, не може да стане за сметка на хората, които живеят там".

Гледайте целия разговор във видеото.

1
1 rate up comment rate down comment 3
Александър Невски
преди 2 месеца
Берлин...Прага... Будапеща...Виена...Има паметници на Червената Армия -Освободителка..Мислите ли,че там непрекъснато мислят как да разрушат тези паметници...Само Слугинаж като България....Само те.. Сигнализирай за неуместен коментар