Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Адвокат: Божков не е защитен свидетел, но е получил защита като свидетел

"Когато говоря за съдена система, винаги казвам, че погледът трябва да гледа в ДПС", каза Велислав Величков

11.09.2023 | 20:53 Редактор: Искра Ангелова

Има ли хора в прокуратурата и съда, които могат да преборят мафията?

"Да, има, стига някой да ги остави да си свършат работата и стига да имат съответния професионализъм, компетентност и независимост. Никога нещата в прокуратурата последните 30-32 години не са изглеждали добре, защото прокуратурата остана нереформирана. При поне четирима главни прокурори установихме, че прокуратурата действа избирателно. При някой от тях пък въобще не действаше", каза адвокат Велислав Величков в студиото на "Денят ON AIR.

По думите му при някои случаи "се е натискал педалът", за да се работи, а при други - спирачката, за да не се работи.

"Разговорът за ВСС е съвсем отделен. Това е правителството на съдебната власт, това е шапката, която взима относно назначаването, освобождаването, кариерното израстване на магистратите, съдебната карта и съответно взима важните решения за дисциплинарните производства срещу магистрати. Няма как да очакваме прокурорската колегия да бъде променена. Това е същият състав, който с подписа на Цацаров избра вече бившия главен прокурор - Иван Гешев", припомни Величков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че няма как да очакваме промяна, преди избор на ВСС по други критерии и правила.

"Както Сарафов се кълнеше, че няма и не желае да бъде нито главен прокурор, нито изпълняващ длъжността, 3 седмици по-късно се оказа на поста. Важно е дали парламентът ще издържи, защото той избира парламентарната квота. До европейските избори догодина ще бъде това правителство и този парламент", допълни адвокатът.

Според него влизането в Шенген е най-важната задача и никой няма да си позволи да поеме отговорността, че е провалил това нещо.

"С текстовете, които се предлагат в частта за главния прокурор и формата на прокуратурата, правейки го ръководител на Върховната прокуратура, те му дават повече права, отколкото има досега. Това не е реформа. И докато прокуратурата не мине по европейски модел, а си стои по Вишински модел, защото няма прокурор, няма съд - няма присъда. Когато говоря за съдена система, винаги казвам, че погледът трябва да гледа в ДПС", подчерта Велислав Величков.

Той прогнозира, че рано или късно ще отпадне и длъжността главен прокурор.

"Божков не е защитен свидетел, но е получил защита като свидетел, съвсем други са параметрите на защитен свидетел. Най-малкото г-н Божков не трябва да се намира в офиси, откъде да дава интервюта, а трябва да има сменена самоличност. Той търси нов бизнес с политическа заявка", коментира още адвокатът.

Гледайте целия разговор във видеото.