Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Сиела норма": Ще има места с 4 бюлетини, машинният вот е най-добрият вариант

Държавата не е годна да произведе каквото и да било качествено, каза изпълнителният директор Веселин Тодоров

18.08.2023 | 20:58 Редактор: Вяра Димова

В Изборния кодекс е предвидено машинно гласуване на местни избори. Имаше период, в който не беше предвидено, но когато започнаха първите ни опити с машини, беше предвидено след 2016 г. да се прилагат само машини. След двата експериментални вота през 2014 г. имаше обвързващо гласуване и беше успешно. Това каза изпълнителният директор на "Сиела норма" Веселин Тодоров в студиото на "Денят ON AIR", коментирайки темата за машинното гласуване за предстоящите избори на 29 октомври.

Според него колкото по-сложни са изборите, толкова повече има смисъл от машините, защото ще бъдат полезни за по-големия обем работа.

"В селата край София, Пловдив и Варна може да се случи да има четири бюлетини. За тези хора най-доброто е да гласуват на машина. За самия избирател е много по-удобно, да не говорим за СИК, например в село Бистрица", обясни Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

Изпълнителният директор на "Сиела Норма" заяви, че ще бъде много по-лесно с машини, ако това "бъде възложено навреме".

"Добре е специфицирането на изискванията да се случи този месец. А процедурата по възлагане сигурно ще отнеме още 15 дни. Разумно би било да започнем някакви разговори. Инициативата може да дойде само от ЦИК. Теоретично всичко е възможно, на практика - не. САЩ не са малка държава, въпреки това се доверяват на нашите партньори от "Смартматик". Те не се хващат да си правят сами софтуер, както и никоя държава не се хваща сама да си прави операционни системи", подчерта гостът.

По думите му държавата трябва да се занимава с администриране, опазване на националната сигурност, а не с несвойствени дейности.

"45 години експерименти в България би трябвало да са ни стигнали да разберем, че държавата не е годна да произведе каквото и да било качествено, надеждно. По-добре, ако нас не ни харесва, да избере някой друг. Има компании, които произвеждат такъв софтуер", настоя Тодоров.

Той изтъкна, че е необходимо време и голям екип от тестери, които да проверят всички възможни ситуации.

"Трябва да се обходят всички възможни комбинации от действия, дори алогични на избирателя, за да се избегнат рисковете", категоричен бе гостът и добави, че тестването на хартията е част от поддръжката на машините.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
гном
преди 8 месеца
Герб и ДПС бяха против машините сега явно са ЗА Сигнализирай за неуместен коментар