Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Няма загубено нито едно кредитно досие от КТБ, раздавани са кредити на бедни хора?

Банката е управлявана безобразно, коментира бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров

11.08.2023 | 20:57 Редактор: Михаела Кирилова

Сметната палата излезе със становище, че "Фондът за гарантиране на влоговете в банките е действал ефективно при фалита на КТБ". 

"Това е съвсем нормален извод от целия доклад. Той е доста голям. Предлагам всеки да го прочете внимателно, за да няма фалшиви интерпретации. Към момента на откриване на производството по несъстоятелност активите на банката са оценени само на 1,378 млрд. при балансова стойност 6,900 млрд. Това е огромна обезценка. Така е заради безобразното банкерство, прилагано от банката. Раздавани са кредити на неплатежоспособни лица. Това означава, че банката е с тежко увредени и обезценени активи. През 2014 г. банката е поставена под надзор, тогава тя е управлявана от квестори. През лятото на 2015 г. БНБ изисква от три авторитетни компании преглед на активите и установяват огромна обезценка. Това довежда до отнемане на лиценза на банката", каза бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров в студиото на "Денят ON AIR".

Той обясни, че по време на несъстоятелността е сключен договор с компанията "Аликс партнърс" и тя също прави преглед на активите и им дава изключително ниска оценка. Димитров цитира сумата от 900 млн. След 8 години производство по несъстоятелност синдиците успяват да предоставят на кредиторите 1,400 млрд. Според бившия председател на Сметната палата това съотношение показва ефективността на работата.

На този фон той коментира и причината за упреците.

"Дирижира се версията на бившия председател на Сметната палата. Тя е, че има загубени кредитни досиета. Първо, те се съхраняват в самата банка, във Фонда няма такава документация. Няма загубено нито едно кредитно досие, част от тях са иззети, а другите са при синдиците. Категоричен съм, че няма и липсващи договори за кредит също. Все пак, поради лошото банкерство в кредитните досиета има липси, което е грубо нарушение на всички правила. Банката е управлявана безобразно. Кой беше основен акционер и кой управляваше банката тогава?", сподели проф. Валери Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според госта одитният екип не е упражнил едно специално свое правомощие - да изиска информация от синдиците. Той обясни, че одит се прави на самия фонд, а не на КТБ. Според закона се дава възможност на одиторите да изискват информация от всяко лице извън обекта при възможни случаи на незаконна дейност. 

"Защо одиторите са отказали да отидат и да проверят? Това е преднамерена позиция, предложено им е и те не са искали да съберат тази информация. Те не са търсили истината", категоричен е бившият председател на Сметната палата.

В края на разговора той каза:

"Одитният доклад е обективен и трябва да се чете от начало до края. За мен контролът на Фонда е напълно ефективен. Той е спазил изискванията на закона и е контролирал добре синдиците. Това е една дълга сага, която създава напрежение. Има прекалено много фалшиви интерпретации по темата. Независимо от цялата планина от лъжи, истината излезе наяве".

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли отнемането на автомобилите на хванатите пияни и дрогирани шофьори?

Да! Мярката ще даде сериозен резултат в борбата срещу войната на пътя.
40%
Не! Няма да има никакъв ефект, единствено ще създаде нови условия за корупция на пътя.
46%
Успехът на мярката ще бъде частичен и временен, трудно ще спре джигитите на пътя.
10%
Не мога да преценя дали е добра или лоша мярка, времето ще покаже.
5%
Общо 12571 гласа


4
0 rate up comment rate down comment 0
Георги Зяпков
преди 8 месеца
Лъжи, лъжи, лъжи.ЛИПСВАТ НАД 80 МИЛИОНА ЛЕВА !?Сметката е много проста:От събраните към 30.06.2022 г. 1 410 420 х. лева (според доклада) изваждаме:- 99 277 х.лева - разходи по несъстоятелността (според доклада към 31.12.21 г.).- 1 229 681 х.лева - разпределени на кредитори към 30.06.2022 г. (5 броя частични сметки за разпределение - публикувани в търговския регистър) и какво се получава:РАЗЛИКА ОТ 81 462 000 ЛЕВА - КЪМ 30.06.2022 Г. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Кристиан
преди 8 месеца
хахахха, айде стига бе и коя категория са бедните хора с по няколко милиона в банковата сметка ли? Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Мила
преди 8 месеца
Естествено, че банката е управлявана безобразно и са откраднати милиони, не откривате топлата вода с това "разкритие". Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
Димчо
преди 8 месеца
Тези експерименти няма да спрат, защото в България живеят крадци,а другите са слаби,така че аз съм предложил има достатъчно човешки материал, който не гласува,да бъде организиран и на местните избори да има пред всяка голяма секция по 1000 души,а пред малки секции пропорционално надолу 100 човека,да правят отпор на желаещите да гласуват,да ги снимат да се види кои са крадците и полицаи няма как да попречат на този протест,и така слабите ще станат силни! Това е! Иначе идва по страшна зима от на Ж Сигнализирай за неуместен коментар