Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Димитър Гърдев: Няма пряк риск за България от войната в Украйна, но косвеният е неподатлив

Българската армия се нуждае от бързоскоростно превъоръжаване, коментира международният секретар

27.07.2023 | 21:15 Редактор: Михаела Димитрова

Руската федерация изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа територия на България. Това заяви в своя позиция по-рано Министерството на отбраната.

"Много добре знаете, че след прекратяването на зърнената сделка, Русия постави нови условия, но тя започна мащабни ракетни удари по пристанищната инфраструктура на Украйна, но и в съвсем близки граници до Румъния. Това представлява ескалиране на напрежението", коментира международният секретар на "Има такъв народ" Димитър Гърдев в "Денят ON AIR".

По негови думи Русия има право да обяви такива зони в Черно море. "Кремъл заявява, че ще започне инспекции на кораби, ще има едва ли не забрана, има желание кораби, в които бъде открито оръжие, да бъдат залавяни, което е нарушение на международното право", допълни още Гърдев. 

"Когато става дума за такива искания за инспекции и задържане на морски съдове, преди това страната трябва да е обявила списък с нещата, които, според нея, представляват въоръжения, които са недопустими за бойните действия. Тук вече се влиза в нарушение на международния правов ред. На този етап не знаем дали има такъв списък", каза още международният секретар пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи всички демонстрации, които са извършени от Русия с желанието да бъдат изпълнени нейните искания. "Няма обявена официална война нито от Кремъл, нито от Киев. Това не им дава право да се позовават на такива действия и мерки, които фактологично да имат такива действия, които да застрашават трафика. Всичките тези демонстрации са извършени от Русия с желанието да бъдат изпълнени нейните искания за продължаване или ново споразумение на зърнената сделка. Това е въпрос на организацията на Обединените нации, а не вътрешночерноморска спогодба", каза той.

"НАТО взе мерки с повишаване на мониторинга и със самолети и безпилотни летателни средства. Решенията във Вилнюс бяха изключително важни за съюза, защото с изграждането на три отбранителни района, Блокът изгражда три такива държавни граници", подчерта Гърдев.

Според него това променя  цялостната стратегия на НАТО. "Преди началото на войната в Украйна руският президент бе изпратил два документа - до САЩ и НАТО. Той заявяваше, че инфраструктурата на съюза трябва да е изтеглена до 1997 година, но той получи пълномащабна инфраструктура, към която са придадени доста сериозни сили. Подготовката на НАТО в тези отбранителни райони е свързана с огледална реакция на войната, която се готви в Украйна", каза международният секретар.

По негови думи пряк риск за страната ни няма.

"НАТО няма никакви индикации по задействане на член 5 от договора, но косвените ги виждаме за нарушените коридори и трафик, екологичната катастрофа с взривяването на язовира "Каховка",  рискът, който постоянно международните организации обявяват, е свързан със Запорожката АЕЦ, косвените рискове са реални и неподатливи", заяви Гърдев.

"България се намира в зона, която се намира в зоната на войната. НАТО няма собствена армия, има армиите на страните. Българската армия се нуждае от бързоскоростно превъоръжаване", категоричен е той.

Гледайте целия разговор във видеото.