Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гергана Стоянова: Липсва ни днешната Людмила Живкова, артистите не са приоритет

"Тъжното е, че ние се стремим към този 1% увеличение от години", каза актрисата

26.07.2023 | 21:10 Редактор: Искра Ангелова

Всички културни събития в страната ще бъдат спрени за една седмица през октомври, ако се реализира предвиденото намаление с 37 млн. лв. на средствата за култура в проекта на бюджет за 2023 година.

"В момента около 860 - 870 млн. от държавната хазна отиват за култура. Тук половината са за общините и всичката културна дейност. Останалата половина е за Министерството на културата - там вече са читалища, фестивали и т.н., плюс обществените телевизии - БНТ, БНР, общинските галерии. Докато преди 10 години аз бях в Министерството на културата, тогава бюджетът беше 123 млн., в момента е над 350 млн., но това не означава, че те стигат. Но тук вече има една друга тема - необходими ли са толкова много държавни институти, които са около 51-52, а във Франция са 10 пъти по-малко", каза актрисата Гергана Стоянова в студиото на "Денят ON AIR".

Тя е на мнение, че няма да се намери министър, който с лека ръка да съкрати 40 сценични театъра.

"Това намаление от 0,4% ще бъде процентно намаление, но парите се вдигат с около 80 млн., защото се очаква БВП да нарасне. Тъжното е, че ние се стремим към този 1% увеличение от години - вместо да се приближаваме, ние се отдалечаваме от тази сума. Това дали ние, ако тръгнем да стачкуваме, ще има ефект - не мога да кажа. Не знам дали това е начинът. Ами, ако тръгнат да стачкуват медицинските работници, пенсионерите? Отдалечавайки се от единия процент, не виждам как в близките 20 години ние ще стигнем към него", допълни Стоянова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея артистите никога не са били приоритет.

"Жалкото е, че има една истина - откакто я няма Людмила Живкова, никой не е правил нищо значимо за културата в България. Правят се някакви малки стъпки, въпреки че Национален фонд "Култура" раздаде много пари в последните години, самата аз съм кандидатствала. Успях да направя проект с детски песни и книжка, която нямаше да мога да направя", коментира още актрисата.

Стоянова припомни, че половината от парите на Министерството на културата отиват за сценичните институти: "Останалата половина трябва да стигне за училища по изкуства, читалища, фестивали, библиотеки. Разпределението зависи от много други неща. Преди 10 години 2 театъра бяха пред закриване, тогава всички започнаха да стачкуват и те бяха върнати. Кой ще бъде този, който ще закрие 35? Няма такъв. Да, културата не им е важна. Липсва ни днешната Людмила Живкова."

По думите ѝ хората на изкуството се спасяват поединично.

"Всяка година на раздаването на наградите "Икар" се впечатлявам от куклените спектакли, които са все по-изобретателни. Куклените актьори са били винаги по-трудолюбиви от драматичните актьори, нека си признаем", сподели още Гергана Стоянова.

Гледайте целия разговор във видеото.