Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каква е причината за по-високите сметки за парно през април?

"Регулаторът залага прогнозна цена на газа, която няма общо със заявленията", поясни Кремен Георгиев

25.05.2023 | 21:05 Редактор: Петя Кръстева

Тече извънредна проверка в "Топлофикация София". Сметките на около 400 потребители са по-високи през април, отколкото през март.  

Общата енергия, която е произвела "Топлофикация - София" през април спрямо тази за март, е с 20% по-малко. Тоест сумата от сметките е по-малка. Конкретни абонати са видели в своите сметки по-високи суми спрямо тези за месец март. Причината може да бъде установена единствено след проверка. Вариантите да се получи такъв резултат не са малко. Всеки случай трябва да бъде проверен отделно. Няма глобална причина, която да ги обединява. Това заяви председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му 30 дни е максималният срок по Закона за администрацията, в който потребителите биха могли да получат отговор защо сметките им са по-високи.

"Каквито и грешки да има, ако не бъдат оправени сега - това ще се случи с изравнителните сметки. Това вероятно ще се случи август - септември. Всеки абонат, който има претенции към "Топлофикация", трябва да подаде сигнал с искане за проверка", каза той. 

Георгиев коментира предложенията за 100% увеличение на цените на топлофикационните дружества в Бургас и Габрово. 

"В случая става въпрос за заявления. Те се подават към 31 март за цена, която да започне да действа от 1 юли. КЕВР ги приема и пресмята, че в периода на действие на тази нова цена цената на газа няма да бъде такава, каквато е била на 31 март. Регулаторът залага прогнозна цена на газа, която няма общо със заявленията", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.