Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Какво доведе Клинтън в България и дължим ли му приемането в НАТО и ЕС?

Имаме нужда от стабилно управление за 4 години, категоричен е Илия Лазаров

16.05.2023 | 21:00 Редактор: Михаела Димитрова

42-ят американски президент (1993-2001) Бил Клинтън бе на двудневно посещение в България за участие във форум на своята фондация Clinton Global Initiative.

"Посещението на Бил Клинтън имаше частен характер, той дойде по покана на Кирил Домусчиев. Президентите на САЩ развиват различни дейности в периода след като са били президенти. Това е нещо нормално, но самият Бил Клинтън е един от най-големите приятели на България в съвременната история. Без неговата подкрепа нямаше да сме в НАТО и ЕС", коментира международният анализатор Илия Лазаров в "Денят ON AIR".

Той разказа, че Бил Клинтън е влязъл много млад в политиката, а приятелството му с България се дължи на президента Петър Стоянов.

"Първото посещение на Бил Клинтън в България беше уникално, той остана две вечери в България, гласува ни доверие. Почти никъде не е оставал 2 вечери. Втората вечер беше импровизирано подготвена от нашия екип. Американските служби се побъркаха, защото имаше един вход, нямаше алтернативи, няколко дни предварително заведението не работеше, публиката беше контролирана", обясни Лазаров.

Запитан защо не се е срещнал сега с действащи политици, анализаторът отговори, че най-вероятно Клинтън не е имал интерес. "Нашата ситуация е доста сложна в момента, трябваше да се види с целия спектър от политици. Дали наши политици са имали желание да се видят с него, не мога да кажа", посочи Лазаров пред Bulgaria ON AIR.

"В Израел имаше сходна ситуация, където правят избори след избори, имаме един раздробен парламент, има умора на политическата класа, текат скандали. Ние не сме уникални. Факт е, че има нужда от известно обновяване политическият кръг", смята анализаторът.

"За съжаление, не ми се иска да давам квалификация на колегите, които се занимават активно с политика, защото е трудно, това е въпрос на базова култура и знания. Не може политиците да не говорят помежду си, да не са в постоянни контакти", отбеляза Лазаров.

Според него България има нужда от стабилно управление не за 1 година, или за 6 месеца, а за 4 години.

"Имаме нужда от активна външна политика, ние сме равни по права с всяка една от другите държави в ЕС. Можем да си прокарваме собствената политика, а не някой да ни нарежда и да се държим като ученици вътре и постоянно да се обясняваме и извиняваме. Надявам се отново да си върнем силата и стабилността на държавата, имаме нужда от управление със самочувствие", категоричен е Лазаров.

Гледайте целия разговор във видеото.