Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Димитър Гърдев: За България е важно да има предвидим съсед, независимо кой управлява Турция

Националистическите гласове ще решат президентските избори в Турция, смята политологът

15.05.2023 | 21:22 Редактор: Юлиан Христов

Националистическите гласове ще решат президентските избори в Турция. Такава теза изрази политологът доц. Димитър Гърдев в предаването "Денят ON AIR". 

По думите му в Турция в момента има 4 националистически партии, които участват в надпреварата и представляват около 30% от избирателите. 

"Това, което мина снощи, беше наистина реалният шанс на опозицията. Оттук нататък неизвестните са много повече от известните", коментира политологът. 

По думите му, в момента, в който се заяви позиция от опозиционния лидер, веднага другите гласове отиват към президента Ердоган, което означава, че интригата продължава до края, но шансовете на опозицията намаляват. 

Доц. Гърдев обясни, че в изборите не се е минало и без трикове. Така например в секциите, където се знае, че води опозицията, са подавани контестации. Според турските закони, при такива жалби, гласовете от въпросната секция моментално отпадат от броенето.  

Политологът припомни, че всички партии в Турция са се обвинявали взаимно във външно влияние.   

"Основно опозицията обвиняваше президента Ердоган, че е завил към Русия, че е изменил на курса на Ататюрк. Същевременно Турция активно подкрепя Украйна и с дронове, и други бойни системи", припомни Гърдев.  

Гостът подчерта, че за България е важно да има предвидим съсед, независимо кой управлява. 

"За нас е важно тази държава да има стабилитет, кой ще управлява, е воля на турския народ", допълни той.  

Гледайте целия разговор във видеото.