Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

ИПБ: Служебното правителство се готви да възложи ремонти за между половин и 1 млрд. лв.

"Който е министър, той си поръчва сантиметрите", каза инж. Богдан Милчев

06.03.2023 | 20:39 Редактор: Искра Ангелова

Каква е истината за българските пътища?

"Истината за българските пътища е крайно време да стане ясна, защото ние сме свидетели как различни министри от различни кабинети ни обясняват съвършено различни неща. И ние не може да се ориентираме каква е истината. На 10 март от 10:00 ч. в БТА Институтът по пътна безопасност организира среща между министър Шишков, бившите министри - Нанков, Караджов и Комитова, на която ще засегнем най-спорните въпроси, за да стане ясно каква е истината за българските пътища", каза директорът на Института по пътна безопасност инж. Богдан Милчев в студиото на "Денят ON AIR".

Той сподели, че министър Шишков е потвърдил участието си.

"Той потвърди такова участие и на друга конференция, но след това не дойде. А Нанков, Караджов и Комитова също потвърдиха участие. Липсата на някой от тях ще ни покаже истината за българските пътища. Те го дължат на българските граждани. Що се касае до проверките, които в момента се правят, нашата позицията е, че това са бутафорни проверки, от които няма да произтече абсолютно нищо", категоричен бе инж. Милчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му една проверка не може да се осъществи, без да присъства и Надзора, и възложителят, и проектантът, и строителят.

"Всички те трябва да бъдат официално поканени. Може да попитате министър Шишков дали е готов да прекрати всички договори на фирмата, която според него е строила Северната тангента, да спре всички плащания към тази фирма, да създаде "черен списък" на тези фирми, които според него не работят. Готов ли е министър Шишков да поеме ангажимент и да каже, че на тази същата фирма не е изплатил стотици милиони левове за подобно свършена работа, докато той е бил министър", попита той.

Според него тази фирма години наред печели обществени поръчки.

"Служебното правителство се гласи да възложи ремонти до края на мандата си за между половин и 1 милиард лв. на строителни фирми. Те подготвят почвата. Може да попитате министър Шишков дали участва в пореден проект на президента, защото той с цялото си поведение, което прави, показва същото, което правеха и Кирил Петков, и Асен Василев, както и Янев преди него", подчерта инж. Богдан Милчев.

На 10 март темата за незаконното строителство също ще бъде засегната.

"От миналата седмица министър Шишков им е разпоредил незабавно да започнат да съставят актове за незаконно строителство по лотовете на магистрала "Хемус", защото прокуратурата иска документите за незаконното строителство, за което той говори от 9 месеца. Това е незаконно строителство само в главата на министър Шишков. Това неговото е политическо шоу, от което няма да произтече нищо добро за българските пътища", допълни директорът на ИПБ.

Те настояват за нов вид управление: "Който е министър, той си поръчва сантиметрите."

Гледайте целия разговор във видеото.