Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Експерти: Никога за последните 65 г. не сме били толкова близо до Трета световна война

Каква се случи за една година война срещу Украйна - коментар на Стоян Сталев и Славчо Велков

24.02.2023 | 20:27 Редактор: Елеонора Танева

Една година война - равносметката от руската инвазия в Украйна?

"Виждаме, че има осъждане на агресията от Общото събрание на ООН. Но той не е орган, който да има особено практическо влияние. Виждаме че ООН е доста обезсилено, въпреки че 143 държави бяха в подкрепа на Украйна и призоваха Русия да се оттегли. Интересно е Индия и Китай защо гласуваха "въздържали се". Индия е държава с традиция в мира, Ганди е създател на културата за мирно постигане на компромиси. От друга страна Китай стана Велика сила с помощта и приятелството на ЕС и САЩ през последните 30 г.", коментира дипломатът и бивш външен министър Стоян Сталев в студиото на "Денят ON AIR".

Той е категоричен, че мирният план може да сработи, когато има желание от страна на Русия да прекрати военните действия и да се изтегли от Украйна. 

"Дълго време можем да имаме примирие, но не и мир. Разликата е голяма. Зад всички аргументи се вижда, че Русия води война с ЕС и Европа", убеден е Сталев.

Експертът по национална сигурност Славчо Велков също изрази мнение, че предложението на Пекин за мирен план в 12 точки няма да сработи.

"Ние сме свидетели на много висока степен на непримиримост по отношение на условията от двете страни. Преди дни Путин каза в обръщение към руския народ, че няма да отстъпи и Русия не може да бъде победена на военните полета. Москва обяви временното оттегляне от "Нов СТАРТ", което на военен език означава, че Русия няма да прекрати сега бойните действия. Русия трудно може да бъде победена на театъра на военните действия, освен ако не се вкарат войски на НАТО в Украйна или тактически ядрени оръжия. Никога досега светът през последните 65 г. от Карибската криза не е бил изправен пред такава опасност от Трета световна война", заяви Велков пред Bulgaria ON AIR. 

Бившият външен министър също очаква замразяване на конфликта. 

"Със сигурност трудно може да се стигне до желания мир при тази безкомпромисност на Русия. Очевидно е готова да поеме икономическите тежести на изолация с Европа и Северна Америка", каза дипломатът. 

И двамата гости бяха категорични за ролята на Турция. 

"Дълбоко се съмнявам, че при евентуален конфликт Турция би воювала на страната на НАТО, ще запази неутралитет", прогнозира Славчо Велков.

"Ердоган в момента води политика, която не дава основание да се смята, че би се присъединил към мнението на ръководството на НАТО и САЩ, предвид различията от последната година. От Турция в същото време зависи влизането на Швеция в НАТО и от там дали Русия ще има нова 1300 км граница с НАТО", припомни Сталев. 

Бившият външен министър е убеден, че нито Китай, нито Турция могат да убедят Русия да си промени политиката: "Тя трябва да разбере, че агресивната политика няма бъдеще. Рано или късно това ще се разбере. Има игра на нерви".

Събеседниците са категорични, че България не може да изпрати повече боеприпаси и военна техника на Украйна. 

"Не е нужно да играем ролята на герои. Смятам, че в края на краищата голям конфликт ще бъде избегнат, много е важно да се разбере и от нас, че преговори без отказ от несправедливи претенции не може да има", каза Стоян Сталев.

А Славчо Велков предупреди, че ако страната ни предостави въоръжение, ще оголи собствените си отбранителни сили.

"Наливането на масло в огъня на войната води до нейното разгаряне, а не до потушаване", заяви още експертът по национална сигурност.

Гледайте целия разговор във видеото.