Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Митрополит Антоний: Хората видяха опора в Църквата по време на война и криза

Светият синод поддържа своята позиция за въвеждането на предмета "Религия" в училище

05.01.2023 | 20:28 Редактор: Искра Ангелова

В навечерието на Богоявление - кои са истински важните неща?

"Църквата призовава хората да бъдат единни в Христос, да загърбят своите различия, да загърбят своето его за общото благо. Политиката на Църквата се води от нейната вечна цел, която е следването на Христос. Затова и трябва да се замислим кои неща трябва да ни обединят, защото винаги в нашия живот има неща, които ни разделят. Ние като разумни хора, на които Бог им е дал разум, слово, трябва да търсим всички начини да преодолеем различията, защото народът в тези години на пандемия, които минаха и икономическа, и духовна криза, война, има нужда от стабилност, която да видят както в Църквата, така и в българската държава", заяви Западно и Средноевропейският митрополит Антоний в студиото на "Денят ON AIR".

Според него Църквата е онази, която трябва да събужда заспалата човешка съвест.

"Съвестта не може да бъде нито подведена, нито подкупена, нито да бъде заблудена. Тя е онзи глас божи в нашите сърца, който ни показва верния път. За наша голяма радост има голямо завръщане на хората в Църквата. Те видяха твърдата опора, която е Църквата. И най-тежкият период на пандемия не затвори вратите на храмовете. Те се убедиха, че тя е опората, от която имат нужда, виждаме все повече млади и осъзнати в храма", допълни митрополит Антоний в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали в Църквата има липса на кадри, той отговори: "Във всички сфери на нашето общество има липса на кадри. За наша голяма радост в последните години средните духовни училища и висшите богословски училища студентите имат интерес към тях, но има какво още да се желае. За нас е важно всеки един от нас, като свещен служител, да работи на своето място и да изпълнява съвестно тези свои задължения, които няма как да не дадат своите плодове."

По думите му Светият синод поддържа своята позиция за въвеждането на предмета "Религия" като редовен в българското училище.

"В отговор на това наше настояване, вече Светият синод е готов с учебните помагала за основния етап на обучение. В момента се завършват и помагалата за средния етап. Това е единственият начин, в който да можем да формиране правилен мироглед в подрастващите младежи. Не виждам от какво се опасяват тези, които са против. Не виждам къде е проблемът за реализирането му - дали чисто административно, дали е свързано с юридически пречки. Не виждам такива", подчерта той.

Митрополит Антоний е категоричен, че всяко забавяне води до загубването на много човешки души.

"Виждаме какво насилие има, виждаме какво се случва на улицата, на обществените места. Няма как да изградим здраво морално общество без християнските ценности, които преподадем в училище, най-вече в семейството. Ние трябва да работим на всички нива. Всички ние сме виновни за случващото се сега", добави Западно и Средноевропейският митрополит.

Той сподели, че предстои храмът към българската мисия в Лондон да бъде реновиран, а в Щутгарт да бъде открит такъв: Църквата зад граница е духовен мост към родината. Тя освен храм, където да спасят своите души и да удовлетворят своите потребности, е и социално средище, където хората намират приятели.

Какво очаквате да се случи с качеството на живот в България през 2023 г.?

Животът ще става все по-скъп и все по-труден. Инфлацията ще продължи да изпреварва ръста на заплатите.
70%
Ситуацията у нас ще се подобри. Инфлацията ще бъде овладяна, доходите ще нараснат значително.
8%
Очаквам 2023 година да бъде същата като изминалата - няма да има никаква промяна в страната.
16%
Не ме интересува особено, намирам начини да се спасявам сам.
5%
Общо 2659 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.